Înfruntarea fricii („îmi este frică” dar am decis să o înfrunt). Cum să înfrunt frica … ce trebuie să fac ca să scap de frică ?
1. Pun capăt „alimentării cu frica” (care intră prin ceea ce aud şi ce văd atunci când eu aleg să mă expun răului),
2. Pun accent pe înnoirea gândirii, (pe schimbarea gândirii care se face prin memorarea versetelor din Biblie, în care sunt promisiunile Lui Dumnezeu),
3. Stau (investesc) suficient timp în rugăciune.
Să ne reamintim pasajul Biblic :
„Şi Domnul a zis lui Ghedeon : „Cu cei trei sute de oameni care au lipăit, vă voi mântui şi voi da pe Madian în mâinile tale. Toţi ceilalţi din popor să se ducă fiecare acasă.
Au luat merindea poporului şi trâmbiţele lui. Apoi Ghedeon a trimis pe toţi bărbaţii lui Israel, pe fiecare în cortul lui, şi a ţinut pe cei trei sute de oameni. Tabăra lui Madian era jos în vale.
Domnul a zis lui Ghedeon în timpul nopţii : „Scoală-te şi coboară-te în tabără, căci am dat-o în mâinile tale. Dacă ţi-e frică să te cobori, coboară-te cu Pura, slujitorul tău. Să asculţi ce vor zice, şi după aceea ţi se vor întări mâinile : coboară-te, dar, în tabără.”
El s-a coborât cu Pura, slujitorul lui, până la întâia strajă a taberei”. (Judecători 7 : 7 – 11) … Interesant este că oamenii care au mers înainte nu au avut nevoie de cei fricoşi ci numai de lucrurile lor.
300 de persoane au rămas şi s-a confirmat că … “mulţi sunt chemaţi şi puţini sunt aleşi” (deoarece alegerea Lui Dumnezeu se face în special în funcţie de alegerea omului de-a-L asculta sau a i Se împotrivi … mai pe faţă sau în ascuns) !
Cum să înfrunt frica … ce trebuie să fac ca să scap de frică ?
1. Pun capăt „alimentării cu frica” (care intră prin ceea ce aud şi ce văd atunci când eu aleg să mă expun răului)
Pe vremea lui David, frica a intrat în oameni prin :
- auzire : „Saul şi tot Israelul au auzit aceste cuvinte ale filisteanului şi s-au înspăimântat şi au fost cuprinşi de o mare frică”. (I Samuel 17 : 11)
- vedere : „La vederea acestui om, toţi cei din Israel au fugit dinaintea lui şi i-a apucat o mare frică”. (I Samuel 17 : 24)
Întrebarea este : „Cine mă pune să ascult şi să privesc unde nu trebuie ?”
(Personal de o vreme bună nu mai accesez nici măcar ştirile de pe internet, televizorul nici măcar nu intră în calcul) etc.
Câtă liniştire interioară se produce când nu mai îmi alimentez mintea cu aşa zisele „informaţii de ultimă oră”, care sunt de fapt săgeţile fricilor, îngrijorărilor etc. celui rău, cu care el loveşte în mine, iar eu creştin finuţ mă expun total descoperit (şi stau fără scutul credinţei) în faţa arcului lui.
Ba mai mult şi plătesc (cablu internet şi tv), numai să am parte de mai multă durere şi teamă ! Cred că de fapt la unii creştini de la ora actuală adevărata problemă nu este frica … ci sunt ei înşişi. Frica arată exact acest lucru.
În cartea Când ţi s-a greşit (Cum să ajungi de la amărăciune la iertare, publicată la Editura Casa Cărţii, Oradea, 2011, pag. 54), Erwin Lutzer a scris că :
„Un pastor avea un ceas în birou care nu funcţiona bine niciodată ; uneori mergea înainte, alteori rămânea în urmă. A pus o etichetă pe el : „Acest ceas nu este de încredere ; nu daţi vina pe ace, problema este mai adâncă”.
Dacă stau şi-l analizez pe covid19, cum îl studiau zilnic israeliţii pe Goliat (fără a face nimic pentru a schimba ceva), s-ar putea să constat că Goliat nu mai are trei metri şi ceva, ci a mai crescut în ochii mei de tip microscop.
Iar armura lui şi armele lui şi … sunt ceva de care nimeni nu poate trece. În plus el de mic se antrenează la luptă etc. În loc de a citi în I Samuel 17 despre David şi Goliat, ce ar fi să fac un exerciţiu de imaginaţie şi să citesc : „Florin şi covid19” ?
David era credincios în lucrul încredinţat lui de tatăl, iar atunci când a ajuns la locul luptei, el nu avea în cap şi nici nu a vrut să primească „ultimele ştiri”, ci a trecut la luptă. Care a fost surpriza tuturor (şi fraţi şi duşmani) ?
Că un om care pleacă la luptă în Numele Domnului, va constata că Goliat este învins în câteva minute, iar statisticienii şi analiştii şi prezentatorii de la ştiri etc., tocmai au rămas fără ştirea zilei şi fără subiectul care lor le aducea bani, iar spectatorilor de pe câmpul de luptă, le provoca frica !
Oameni buni, ce se întâmplă cu noi, cei care ne spunem creştini ? Ne hrănim din pâinea celui rău şi ne mirăm că avem probleme la stomac şi la cap ? Pocăinţa încă merge pe piaţa cerului, iar rugăciunea şi lacrimile pot avea un efect, la fel ca orice medicament pe care îl am în casă şi care … dacă l-aş lua, m-ar vindeca de frica mea.
Cine mă pune să ascult şi să privesc ce şi unde nu trebuie ? Nu mă pun eu singur ? Aştept oare să vină un înger din cer şi să-mi ia telecomanda din mână, sau telefonul şi să-mi pună în braţe Biblia ?
În această perioadă să ÎL rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să ne facem ordine în priorităţi şi să ne ajute să ne potrivim viaţa după Biblie, exact cum scrie în Romani 14 : 19
„Aşadar, să urmărim lucrurile care duc la pacea şi zidirea noastră” … şi să nu mai urmărim ceea ce ne ia pacea şi ne produce tulburare.
Dumnezeu să ne ajute !
STUDII ASEMĂNĂTOARE :
- Frica sau … Nu te teme ! (1. Introducere) [Judecători 7.1-11]
- Frica sau … Nu te teme ! (2. Fricoşii) [Judecători 7.1-11]
- Frica sau … Nu te teme ! (3. Prefăcuţii) [Judecători 7.1-11]