350. HARUL CA OSPĂȚ NECURMAT [Ioan 3.16 I Filipeni 4.11-13 I Proverbe 15.15]

350. HARUL CA OSPĂȚ NECURMAT

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 3 : 16 I Filipeni 4 : 11 – 13 I Proverbe 15 : 15 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 16 Decembrie 2022 I

Harul Domnului Isus s-a manifestat prin Întruparea Domnului Isus, prin suferințele și moartea Lui de pe cruce, prin Învierea Lui, prin Înălțarea lui la Cer și mai ales prin faptul că Domnul Isus și la ora actuală continuă ce a început odată cu venirea Lui pe acest pământ și anume opera de mântuire a omului, de reabilitare spirituală și de binecuvântare cum un om pierdut cândva nici nu și-ar fi putut imagina că este posibil.

În Ioan 3 : 16 este scris un verset atât de cunoscut încât am ajuns ca să-l spunem fără a analiza faptele care stau în spatele cuvintelor pe care le rostim.
„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică”.
Așa este rezumată esența Harului Lui Dumnezeu și anume, dragostea cu care ne iubește Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Reamintim faptul că Harul în esența lui este ca un cadou nemeritat pe care Dumnezeu i-l acordă cuiva nu datorită meritelor omului respectiv ci datorită faptului că Dumnezeu a decis să-i facă acelui om un cadou.
Și în perioada Vechiului Testament, Dumnezeu ȘI-a arătat bunătatea Lui față de toți oamenii de pe pământ dar trebuie să accentuăm clar faptul că doar poporul Evreu ales de Dumnezeu, doar ei erau poporul față de care Dumnezeu ȘI-a arătat harul Lui într-un mod deosebit iar harul arătat celor de o altă naționalitate era o excepție (a se vedea Luca 4 : 22 – 30).
Dar în Noul Testament, harul ne-a fost dat prin Domnul Isus și este valabil pentru toți oamenii de pe pământ.
În Noul Testament, harul este cuvântul care rezumă poate cel mai bine modul în care se comportă Dumnezeu cu omul. Harul (în gr. charis) înseamnă : „ceea ce oferă bucurie, plăcere, desfătare, dulceață, farmec, frumusețe”.
Tot harul mai arată și atitudinea Lui Dumnezeu față de om, deoarece cuvântul har înseamnă și „bunăvoință, bunătate iubitoare, favoare”.
Dar înainte de-a reda câteva exemple de manifestare a Harului Domnului Isus vom nota faptul că pentru un om cea mai mare binecuvântare nu constă doar în modul în care Se implică Domnul Isus în viața lui, ajutându-l atunci când este la greu, ci în special prin faptul că Domnul Isus vrea să intre în viața lui și să-Și trăiască viața Lui prin el … prin mine ! Pentru toate acestea nu putem spune decât Slavă Domnului !
Și să ne ajute Dumnezeu ca în viața fiecăruia dintre noi să se împlinească versetul scris în Proverbe 15 : 15 unde este garantat faptul că : „ … cel cu inima mulţumită are un ospăţ necurmat”.
Mulțumit este cel : „Care se simte bine, căruia nu-i lipsește nimic ; satisfăcut, îndestulat”. (DEX, 2009)
Un om mulțumit în adâncul ființei lui, va avea întotdeauna motive de recunoștință la adresa Harului Lui Dumnezeu și este ca și cum ar participa la o masă de tip bufet suedez, în care sunt servite foarte multe feluri de mâncare (fiind un ospăț în adevăratul sens al cuvântului) din care își poate lua ce vrea.
Așa este și creștinul, își ia din viață exact ce vrea. Dacă plouă afară, el se bucură de apa care vine direct din Cer iar pentru ea nu trebuie să plătească factură, ci îi este udată grădina pe gratis.
Dacă afară este frig sau chiar ger, credinciosul va spune iarăși : „Slavă Domnului”, deoarece gerul are foarte multe efecte pozitive prin faptul că se face o igienizare generală gratuită.
Mediul de viață al omului este dezinfectat iar aceasta duce la o creștere a gradului de sănătate iar aici vom reda un singur exemplu.
Noroiul fiind înghețat nu mai este praf, iar aceasta înseamnă un aer foarte curat deoarece este exact ca și cum cineva ar folosi un purificator de aer care are câteva filtre prin care tot aerul din zonă este filtrat.
De filtrul gerului nu pot să treacă unii microbi și virusuri. Mai amintim aici doar efectul pozitiv al frigului asupra circulației sanguine, cât de bine face creierului, tenului etc.
Creștinul are un ospăț și când este cald și când este ger … adică oricând. Dar acest fel de viață este posibil numai prin Harul Domnului Isus. Exact despre așa ceva scria apostolul Pavel : „ … m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc. Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug.
În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. Pot totul în Hristos care mă întăreşte”. (Filipeni 4 : 11 – 13)
Cu alte cuvinte, datorită harului Domnului Isus, creștinul are o atitudine de recunoștință în așa fel încât din tot ce i se întâmplă, el are de luat ceva bun. Sinonimul acestui gen de ospăț este notat în Romani 8 : 28. Din acest verset reiese că pentru creștin absolut toate lucrurile sunt puse să colaboreze pentru a-i face bine.
Deci sinonimul ospățului este : „Pot totul” dar nu prin puterea mea ci Domnul Isus prin puterea Lui își trăiește viața Lui prin mine dacă eu accept aceasta.
Cum a trăit Domnul Isus ? A avut parte de foame, de oboseală, de sete etc. Dar din toate a avut ceva de luat și astfel toate I-au făcut bine și nu rău.
Doamne Isuse, îmi doresc și eu să am această mulțumire profundă în viața mea și ÎȚI mulțumesc frumos încă o dată pentru că ai venit la noi pe pământ. ÎȚI mulțumescpentru viața Ta, pentru moartea Ta, pentru Învierea Ta, pentru Înălțarea Ta la Cer … pentru tot ce ești și pentru tot ce-ai făcut, faci și vei mai face în viața mea și prin viața mea ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :