340. ARĂTAREA RECUNOȘTINȚEI [Geneza 33.1–11]

340. ARĂTAREA RECUNOȘTINȚEI

I Podcast I Pasaj Biblic : Geneza 33 : 1 – 11 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 06 Decembrie 2022 I

Cu ajutorul Lui Dumnezeu, astăzi vom aminti un subiect extrem de delicat. Este ca un animal sălbatic pe care foarte rar mai ai ocazia să-l vezi în mediul lui, deoarece este pe cale de dispariție.

Se numește recunoștința și este definită astfel :

Obligație morală pe care cineva o are față de cel care i-a făcut un bine ; recunoaștere a unei binefaceri primite ; gratitudine”. (DEX, 1998)

Dacă nu ești de acord cu afirmația de mai sus, să stai puțin și să te gândești chiar acum. Când a fost ultima dată când vreo persoană și-a arătat recunoștința față de tine pentru binele pe care i l-ai făcut ?

Iar aici ne referim la recunoștința exprimată verbal, adică la cuvintele de mulțumire … deoarece dacă ar fi să ne referim la recunoștința demonstrată printr-un dar, nu știu dacă ne putem amiti să existe așa ceva !

Iar dacă ne vom gândi la pasajul de mai jos, așa ceva chiar că nu auzi să mai existe. Iacov și-a arătat recunoștința printr-un dar consistent pe care îl putem evalua la o sută șaptezeci de mii de euro (a se vedea Meditația din Cuvânt din data de 10 Ianuarie 2022).


În Geneza 33 : 1 – 11 scrie ce s-a întâmplat după o noapte petrecută în rugăciune fierbinte :

Iacov a ridicat ochii şi s-a uitat ; şi iată ca Esau venea cu patru sute de oameni. Atunci a împărţit copiii între Lea, Rahela şi cele două roabe.

A pus în frunte roabele cu copiii lor, apoi pe Lea cu copiii ei, şi la urmă pe Rahela cu Iosif. El însuşi a trecut înaintea lor ; şi s-a aruncat cu faţa la pământ de şapte ori, până ce s-a apropiat de tot de fratele său.

Esau a alergat înaintea lui ; l-a îmbrăţişat, i s-a aruncat pe grumaz şi l-a sărutat. Şi au plâns.

Esau, ridicând ochii, a văzut femeile şi copiii şi a zis : „Cine sunt aceia ?” Şi Iacov a răspuns : „Sunt copiii, pe care i-a dat Dumnezeu robului tău.”

Roabele s-au apropiat, cu copiii lor, şi s-au aruncat cu faţa la pământ ; Lea şi copiii ei, de asemenea, s-au apropiat şi s-au aruncat cu faţa la pământ ; în urmă s-au apropiat Iosif şi Rahela şi s-au aruncat cu faţa la pământ.

Esau a zis : „Ce ai de gând să faci cu toată tabăra aceea pe care am întâlnit-o ?” Şi Iacov a răspuns : „Voiesc să capăt trecere cu ea înaintea domnului meu.”

Esau a zis : „Eu am din belşug, păstrează, frate, ce este al tău.” Şi Iacov a răspuns : „Nu ; te rog, dacă am căpătat trecere înaintea ta, primeşte darul acesta din mâna mea ; căci m-am uitat la faţa ta cum se uită cineva la faţa lui Dumnezeu, şi tu m-ai primit cu bunăvoinţă.

Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate.” Astfel a stăruit de el, şi Esau a primit”.


Vom aminti trei aspecte care se desprind din pasajul care tocmai a fost citat :

  1. stăruința în rugăciune este o rețetă sigură pentru rezolvarea problemelor grele, dar trebuie să menționăm că tot noaptea putem avea parte de :
  2. pierderea timpului destinat odihnei,
  3. trebuie să îmi arăt recunoștința (pe loc dacă se poate) față de cel care mi-a făcut un mare bine.

1. Stăruința în rugăciune

Efectul unei nopți petrecute în rugăciune este extrem de benefic. După o noapte petrecută în rugăciune, pentru Iacov lucrurile au decurs exact așa cum este scris în pasajul citat.

De ce ? Deoarece Dumnezeu a ascultat rugăciunea lui Iacov și a intervenit în viața lui Esau schimbându-i atitudinea față de Iacov.

Dar oare câți dintre noi, când avem pe cineva care nu ne are la suflet (din cauza noastră), procedăm la fel ? Să petreci în rugăciune ore în șir, stând în prezența Lui Dumnezeu ? Rețeta o avem dar nu este destul să o cunoaștem. Dacă nu o „pun” în viața mea, rămâne doar o întâmplare frumoasă petrecută cândva !


2. Pierderea timpului destinat odihnei

Dacă ceva este sigur pe acest pământ acesta este faptul că, mai ales la ora actuală, există foarte mulți oameni indisciplinați în privința orei de culcare, dar și a lenei … când este timpul ridicării din pat a doua zi dimineața.

De ce se întâmplă acest lucru ?

Din cauza curiozității, oamenii mai zăbovesc noaptea : „numai puțin” (stau pe internet sau citesc etc.). Dar acel „puțin” se face „mult” așa că omul nu se odihnește destul și pentru că ascultă de sufletul lui va plăti a doua zi. Din cauza oboselii acumulate vom fi foarte ineficienți și în plus va trebui să limităm timpul petrecut cu Dumnezeu.

Nu vom mai avea timp să stăm de vorbă cu Tatăl din Cer suficient, deoarece ce este de făcut nu așteaptă după noi și la ce vom renunța ? Exact la ce este foarte important pentru noi. La citirea Bibliei, la rugăciune …


Iar un alt aspect care trebuie să fie menționat este acesta. Noi vom fi influențați de ceea ce am urmărit și nu numai de cuvintele spuse sau citite (și de informația în sine) ci și de duhul care deși nevăzut este prezent atunci când un om vorbește iar aici poate fi o mare problemă …

Copiii sunt învățați de mici să nu răspundă la telefon când sunt apelați de un număr necunoscut. Și eu ar trebuie să fac la fel. Dacă nu cunosc un om într-un mod personal, dacă nu-i cunosc viața nici să nu citesc sau să nu ascult ceva ce poate să îmi facă rău.


3. Trebuie să îmi arăt recunoștința (dacă se poate să fac acest lucru chiar pe loc, după ce mi s-a făcut o binefacere)

De ce ? Deoarece uneori suntem nerecunoscători (sau așa părem a fi) nu din rea voință sau din zgârcenie, ci din cauză că „ne luăm” cu alte activități, pur și simplu uităm să ne arătăm recunoștința față de cel care a fost un binefăcător pentru noi, la un moment dat.

Dar totul trebuie să fie făcut discret, de aceea vom încheia amintind o nedumerire personală care este aceasta :

  • „De ce trebuie ca în viața de zi cu zi dar și în domeniul spiritual, totul să fie cât mai vizibil ?
  • De ce imediat după ce am o realizare materială sau spirituală … să o afișez pe site cât mai la vedere ?
  • Oare prin aceasta chiar se caută cu slava Lui Dumnezeu sau se dorește obținerea slavei personale ?
  • Oare unde au dispărut lucrurile despre care spunea Domnul Isus că trebuie să fie făcute în ascuns ?” Adică, foarte discret … așa trebuie arătată și recunoștința !

Doamne Isuse, ÎȚI mulțumesc în primul rând ȚIE pentru toate binefacerile pe care mi le-ai făcut și Te rog dă-mi Harul de-a deveni un om recunoscător, și ajută-mă prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt ca toată viața mea să cultiv recunoștința, să o mențin și să o întrețin spre slava Lui Dumnezeu ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :