329. ÎNVAȚĂ SĂ TACI CA SĂ POȚI AUZI ȘI ASCULTA [Faptele Apostolilor 15.12 I Iosua 24.15]

329. ÎNVAȚĂ SĂ TACI CA SĂ POȚI AUZI ȘI ASCULTA

I Podcast I Pasaje Biblice : Faptele Apostolilor 15 : 12 I Iosua 24 : 15 I Luca 16 : 13 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 25 Noiembrie 2022 I

În Faptele Apostolilor 15 : 12 scrie că : „Toată adunarea a tăcut şi a ascultat pe Barnaba şi pe Pavel, care au istorisit toate semnele şi minunile pe care le făcuse Dumnezeu prin ei în mijlocul Neamurilor”. De ce a tăcut ? Pentru a auzi !

Vorbitorii nu aud, ci sunt foarte atenți doar la ce au de spus ei. De aceea oamenii care vorbesc mult nici nu vor învăța decât foarte puțin.

Din acest motiv și este extrem de important să învăț să tac dacă vreau să mă pot concentra la Domnul Isus și să aud ce are și EL de spus (iar într-un studiu care va urma, cu ajutorul Lui Dumnezeu vom nota câte schimbări au avut loc numai în ultimii patruzeci, cincizeci de ani, câte lucruri au pătruns în Biserică și au îndepărtat de la noi prezența Lui Dumnezeu, fiecare lucru primit a îndpărtat prezența Lui Dumnezeu cu încă un pas mic, doar prin acceptarea unor mici schimbări care nu păreau a fi rele deloc dar în timp putem observa că nu a fost așa).


Când observi doi oameni care poartă o conversație poți să îți dai seama de valoarea fiecăruia nu doar în funcție de ce spune ci mai ales în funcție de cât îl ascultă pe celălalt.

Poate noi nu realizăm, dar trăim într-o societate în care mai mult decât se consumă lucruri se consumă informații. Exact acest adevăr este scos în evidență în Eclesiastul 1 : 8 unde scrie că :

Toate lucrurile sunt într-o necurmată frământare, aşa cum nu se poate spune ; ochiul nu se mai satură privind, şi urechea nu oboseşte auzind”.

Dar de vină pentru îmbuibarea cu informații (video în primul rând și audio în al doilea rând cum menționa înțeleptul Solomon) nu sunt nici ochiul, nici urechea ci inima.

Înțeleptul Solomon nu a scris : „ochii nu se mai satură privind, şi urechile nu obosesc auzind” ci a notat că : „ochiul nu se mai satură privind, şi urechea nu oboseşte auzind”.

Dar trupul omului este prevăzut cu ochi (la plural) și cu urechi inima omului în schimbare un singur ochi și o singură ureche. De ce este așa ?

Pentru a observa și-a învăța ceva te vei concentra, de aceea nu poți privi cu un ochi la ceva și cu un ochi la altceva și nici nu poți asculta cu o ureche la ceva și cu alta la altceva.


Deși din punct de vedere spiritual noi exact această performanță vrem să o realizăm. Cu un ochi privim la Domnul Isus și cu alta absorbim ce ne oferă cel rău prin interfața lui care este lumea.

Cu o ureche ÎL ascultăm pe Domnul, dar nu ne putem concentra prea tare la ce ne spune EL deoarece cu cealaltă ureche îl auzim și pe cel rău și suntem foarte interesați și de ce spune el, de aceea nu am vrea să pierdem nicio informație transmise de el.


Ori această hrănire dublă a personalității poate duce la schizofrenie de aceea este extrem de important ce a spus Dumnezeu prin Iosua :

Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi : sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.” … ”. (Iosua 24 : 15)


Din felul în care a decurs Ispitirea Domnului Isus, vom observa mai întâi cum încearcă Satana să își introducă valorile lui în viața unui credincios, iar astfel vom afla și care sunt valorile lui, ale iadului.

Dar observând cum a reacționat Domnul Isus la fiecare ispitire (iar EL nu a cedat absolut deloc la avansurile iadului), vom observa care sunt valorile Lui Dumnezeu și valorile Cerului la care nu trebuie să renunțăm cu niciun chip.


Vom sintetiza mai întâi valorile Celui rău :
1. din piatră pâine.
2. ceva ca să obții toată stăpânirea și slava lumii acesteia,
3. un lucru supranatural.


În toate cele trei ispite, Domnul Isus a fost provocat la „a face” pentru „a obține” lucruri, fie din domeniul fizic (pâine), fie din cel sufletesc (autoritate și respectul tuturor celorlalți de pe pământ) fie din domeniul spiritual (minuni).


Cea mai mare problemă în toate aceste trei ispite consta însă din ascultare nu din realizare (deși doar aparent în „a face” consta ispita iar prea multa facere, prea multul activism este un semn clar că omul respectiv ascultă de cel rău).


Dar Domnul Isus, dacă ar fi ascultat de cel rău, chiar prin această ascultare de ideile celui rău și-ar fi schimbat stăpânul. Nu L-ar mai fi ascultat pe Dumnezeu (care voia altceva de la EL în momentele respective) ci ar fi intrat sub stăpânirea celui rău.

De ce ai face acest lucru ?” întrebăm noi … dar de fapt alții ar spune exact invers :

De ce nu aș face acest lucru ?


Din cauza lipsei de spațiu vom nota doar că este extrem de important de cine ascult și eu știu bine că nu pot asculta de doi stăpâni în același timp.

Domnul Isus a făcut o observație extrem de realistă când a spus :

Nicio slugă nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau va urî pe unul, şi va iubi pe celălalt sau va ţine numai la unul, şi va nesocoti pe celălalt. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.” … ”. (Luca 16 : 13)

Domnul Isus a spus aproape aceleași cuvinte doar că în două ocazii diferite, odată la începutul lucrării Lui, și altădată aproape de sfârșitul vieții Lui de pe acest pământ, când EL și ucenicii Se îndreptau pentru ultima dată spre Ierusalim.

Evanghelistul Matei a notat ce a spus Domnul Isus prima dată, iar Luca a scris ce a spus Domnul Isus a doua oară. Matei în loc de : „Nicio slugă nu poate sluji la doi stăpâni …”, a notat că : „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni …”. (Matei 6 : 24)


Doamne Isuse, ÎȚI predau din nou ȚIE controlul asupra vieții mele și Te rog să o controlezi cum TU știi că este mai bine ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :