I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 31 : 26 – 28 I 1 Samuel 17 : 28 I Matei 25 : 24 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 16 Noiembrie 2022 I
Una dintre problemele mari pe care o avem constă în spiritul critic și în duhul de judecată care ne îndepărtează pe oameni, unii de alții. Critica poate fi constructivă sau distructivă și este mare lucru când un constructor din domeniul spiritual este un meșter zidar înțelept și știe când să folosească mistria și când să folosească barosul.
A critica înseamnă :
„A dezvălui lipsurile, greșelile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stări de lucruri (arătând cauzele și indicând mijloacele de îndreptare) …♦ A arăta cu răutate (sau cu exagerare) părțile slabe ale unui lucru sau ale unei persoane ; a comenta în chip răutăcios, născocind lipsuri și greșeli ; a bârfi”. (DEX, 2009)
Critica constructivă este o :
„Metodă de educare constând în scoaterea la iveală a greșelilor și lipsurilor și în indicarea mijloacelor pentru lichidarea lor”. (Dicționar de neologisme, 1986)
Acest fel de critică edifică spiritual, iar a edifica înseamnă :
„1. a construi un edificiu ; 2. a înălța sufletul, a insufla pietate prin exemple sau prin cuvinte; 3. a instrui, a informa”. (Șăineanu, ediția a VI-a, 1929)
Literal cuvântul „edific” înseamnă :
„a construi o casă, un templu”, cuvântul „edificare” fiind format din două cuvinte latine : „casă, templu” și „facere” (a se vedea Dicționaru limbii românești, 1939).
Dar în prezentul studiu nu ne vom referi la spiritul critic care face o evaluare atentă, care dezvăluie neajunsurile, care face o analiză la rece, corectă prin care cel care o aude poate fi repus pe linia de la care a deraiat, ci vom observa câteva exemple de spirit critic distructiv care este asociat cu mânia, cu creșterea tensiunii, cu acuzarea celuilalt de defectele … pe care le are de fapt acuzatorul.
Sinonime pentru critic sunt :
„agitat, frământat, greu, tulbure, zbuciumat”. (Dicționar de sinonime, 2002)
Pentru a vedea atât de bine paiul trebuie ca să fie scoasă din ochi bârna ori acest lucru nu se face așa de ușor și nici atât de repede cum s-ar crede. Maturizarea și sfințirea sunt procese îndelungate și nu apar peste noapte.
Să observăm trei exemple (de oameni critici) pentru a ne analiza dacă nu cumva suntem și noi oameni care folosim critica distructivă care poate fi extrem de demoralizatoare.
1. Laban
Deși Dumnezeu l-a avertizat în noaptea dinainte să aibă grijă ce vorbește, totuși Laban nu s-a putut abține să nu-l înnegrească pe Iacov. În Geneza 31 : 26 – 28 scrie că :
„Atunci Laban a zis lui Iacov : „Ce-ai făcut ? Pentru ce m-ai înşelat şi mi-ai luat fetele ca pe nişte roabe luate cu sabia ? Pentru ce ai fugit pe ascuns, m-ai înşelat şi nu mi-ai dat de ştire ? … Ca un nebun ai lucrat”.
Critica sau înnegrirea nu conține numai minciuni (fetele luate ca roabe, lucrat ca un nebun etc.) deoarece atunci persoana acuzată nu ar avea mustrări de conștiință, ci o critică venită din iad conține și adevăr, puțin este drept dar ceva adevăr există. Laban a spus : „ai fugit pe ascuns”.
Moise a notat în Geneza 31 : 20 că într-adevăr :
„ … Iacov a înşelat pe Laban, arameul, căci nu l-a înştiinţat de fuga sa”.
Acesta era un adevăr, dar era poate zece la sută din nouăzeci la sută minciuni !
2. Eliab
În I Samuel 17 : 28 sunt notate cuvintele de bun venit pe care întâiul născut i le-a adresat ultimului născut, pe care l-a văzut atunci pentru prima dată după cel puțin patruzeci de zile :
„Eliab, fratele lui cel mai mare, care-l auzise vorbind cu oamenii aceştia, s-a aprins de mânie împotriva lui David. Şi a zis : „Pentru ce te-ai coborât tu şi cui ai lăsat acele puţine oi în pustiu? Îţi cunosc eu mândria şi răutatea inimii. Te-ai coborât ca să vezi lupta.” … ”.
„Ce luptă frate ?”
L-ar fi putut întreba David, deoarece ei doar se făceau că luptă conform programului pe care îl respectau deja de patruzeci de zile. Ei doar se prezentau la lucru, pe câmpul de luptă, își primeau porția de înjosire și apoi își vedeau de-ale lor până la următoare prezentare pe câmpul de luptă … și cât seamănă aceasta cu așa zisa luptă spirituală de la ora actuală !
Dar David avea un caracter puternic care nu a putut fi demoralizat de observațiile caustice al fratelui lui :
„David a răspuns : „Ce-am făcut oare ? Nu pot să vorbesc astfel ?” Şi s-a întors de la el ca să vorbească cu altul, şi i-a pus aceleaşi întrebări. Poporul i-a răspuns ca şi întâia dată”. (I Samuel 17 : 29 – 30)
Spre final să amintim un al treilea exemplu și anume :
3. Robul leneș
În Matei 25 : 24 scrie că :
„Cel ce nu primise decât un talant a venit şi el şi a zis : „Doamne, am ştiut că eşti om aspru, care seceri de unde n-ai semănat şi strângi de unde n-ai vânturat … ”.
Ca să înțelegem absurdul situației și cât de nemulțumit poate fi un om, vom nota că este probabil ca stăpânul să-i fi dat spre administrare un talant de aur (un om bogat nu ar fi investit în argint), iar un talant de aur, la ora actuală ar valora undeva spre două milioane de euro.
Chiar trebuie ca un om să aibă multă obrăznicie ca să-și justifice inactivitatea lui motivând că el nu a primit „decât două milioane de euro”. Altfel spus : „Ce-aș fi putut să fac cu o sumă atât de mică ?”
În încheiere să ÎL rog pe Domnul Isus :
„Doamne, ajută-mă să-mi evaluez corect viața și să înțeleg ce fel de om sunt. Prin tot ce sunt și fac eu îi edific sau îi demolez pe cei din jurul meu ? Sau nu cumva sunt copilul Tău dar fac voluntariat pentru dușmanul Tău a cărui lucrare o mai fac din când în când ?
Ajută-mă să fac din ceilalți temple ale Duhului Sfânt în a căror construire să investesc zi de zi, spre Slava Ta ! Amin !”
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download