307 I 2023. PRICEPEREA SPIRITUALĂ SAU TIMPUL CA FORMĂ A SPAȚIULUI
I Podcast I Pasaj Biblic : Evrei 11 : 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 3 Noiembrie 2023 I
Înţelegerea adevărurilor profunde nu este un simplu exercițiu intelectual. Poate de aceea și scrie că : „Prin credinţă pricepem că lumea a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu, aşa că tot ce se vede n-a fost făcut din lucruri care se văd”. (Evrei 11 : 3)
Credința nu este doar un mod de-a vedea lucrurile ci este o substanță prin care se poate face trecerea dintre nevăzut și materia care este ceva palpabil.
Aducerea la viață se face prin intermediul cuvântului rostit, de aceea este important să punem un mare accent pe Cuvântul Lui Dumnezeu prin care se încarcă rezerva noastră de credință, adică de substanță prin care nu doar că putem înțelege mai bine și mai mult din ceea ce se întâmplă, dar ne crește și capacitatea de-a aduce transformări radicale acolo unde ne trăim viața.
Înainte de Creație era Creatorul iar după ce actuala creație nu va mai exista … Creatorul tot va fi, iar împreună cu EL vor ajunge să viețuiască și cei care L-au crezut pe Cuvânt !
„Prin credinţă pricepem că lumea a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu, aşa că tot ce se vede n-a fost făcut din lucruri care se văd”. (Evrei 11 : 3)
Pare a fi foarte simplu ceea ce scrie aici, dar nu este deloc așa.
Aici nu ne gândim numai la evoluționiștii care doar presupun cum s-a ajuns la existența lumii și creaționiștii care trăiesc cu certitudinea faptului că Universul are un Creator care a spus și s-a făcut exact ceea ce Dumnezeu a poruncit să fie (a se vedea Geneza primele două capitole).
Este mai mult, deoarece noi știm că orice lucru după ce a fost făcut are nevoie de o întreținere și se știe că el va avea o anumită durată de viață după care își va înceta existența.
Dar în cartea Evrei 1 : 1 – 4 scrie că lumea este menținută tot prin puterea Lui Dumnezeu.
Ce trebuie menționat este faptul că același cuvânt din greacă (aión) în Evrei 1 : 2 este tradus cu „veac” (de fapt „veacurile” în Traducerea Cornilescu) iar în Evrei 11 : 3 este tradus prin cuvântul „lume” sau „univers” și trebuie să menționăm că în greacă este folosit tot pluralul (gr. aiōnas) nu singularul (gr. aión).
Aceasta înseamnă că literal scrie că :
„Prin credinţă pricepem că lumile a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu … ” (a se vedea Evrei 11 : 3) iar aceasta este o exprimare corectă, deoarece noi știm doar foarte puține despre galaxia în care locuim noi, ori aceasta ocupă un mic spațiu din ceea ce este totalul Creației Lui Dumnezeu deoarece se aproximează că ar mai exista aproximativ două mii de miliarde de galaxii !
Altfel spus, același cuvânt înseamnă și „timp” și „spațiu”. Gr. aión înseamnă : „un spațiu de timp” sau se poate spune și : „un interval de timp” adică „o bucată dintr-un întreg” sau „o perioadă de timp” din ceea ce este veșnic (dar aceste definiții sunt relative deoarece veșnicia este ceva în creștere nu este ca o sumă fixă).
[Doar ca o paranteză, vom nota că în limba greacă, cuvântul „veșnic” (gr. aiṓnios) este definit ca fiind :
„Viața veșnică care operează simultan în afara timpului, în interiorul timpului și dincolo de timp – adică ceea ce dă timpului sensul său etern pentru credincios prin credință, dar este și independentă de timp”].
Universul este asemenea unui lucru care are o dimensiune clară, să ne gândim de exemplu numai la lungime. Altfel spus, universul are un loc de unde începe, adică un „cap” dar are și un „capăt”, adică un loc unde se termină.
Undeva în această întindere este localizat și pământul, iar pe pământ trăim și noi care ocupăm un mic spațiu doar pentru un mic interval de timp … pe care noi îl numim viață.
Pentru unii este o mare problemă dar pentru alții este o mare bucurie faptul că viața este ceva din Dumnezeu, deoarece Dumnezeu este veșnic și cu alte cuvinte și viața omului este asemenea vieții Lui Dumnezeu, adică este veșnică.
Chiar dacă sunt pentru o vreme pe pământ, știind că viața este veșnică și că existența pe acest pământ este precis delimitată ca durată, trebuie să fiu conștient că viața oricărui om nu se termină odată cu decesul lui.
În acel moment viața din Dumnezeu iese din trupul omului respectiv și pleacă acolo unde el a decis, ori cu Dumnezeu (dacă L-a chemat în viața lui pe Domnul Isus ca Mântuitor al lui) ori în pedeapsa veșnică (dacă omul respectiv nu a vrut să fie mântuit).
În final vom conclude spunând că atunci când vorbim despre un început știm că există și un sfârșit.
Noi trăim azi doar o continuare a ceea ce a fost până azi și având în vedere că nu știm dacă vom mai ajunge în ceea ce se numește „mâine”, Dumnezeu să ne ajute să ne predăm viața cu totul în controlul Lui Dumnezeu iar atunci când timpul vieții noastre va ieși din spațiu și va intra în veșnicie să avem siguranța că vom trăi pentru totdeauna cu Dumnezeu ! Amin !
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download