302. SELECTEAZĂ CORECT 98. EFECTELE GELOZIEI
I Podcast I Pasaje Biblice : Deuteronomul 4 : 24 I Ezechiel 16 : 42 I Isaia 11 : 13 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I
I 29 Octombrie 2022 I
Deși inițial, intenția a fost doar să amintim acest subiect (al geloziei) credem că este bine totuși să mai zăbovim asupra lui și de aceea amintim și gelozia Divină, deoarece este un subiect foarte clar menționat în Biblie și așa vom putea explica mai bine ce înseamnă gelozia umană și care sunt implicațiile ei (constructive sau distructive, în funcție de cum este canalizată gelozia sau zelul persoanei respective).
Pentru început vom reaminti că pentru gelozie în ebraică este folosit cuvântul qanah care înseamnă „a fi gelos sau zelos”.
Gelozia este definită ca fiind :
„1 Grijă obsedantă de a păstra numai pentru sine ceva iubit cu pasiune. 2 Sentiment chinuitor și obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că ființa iubită îi este necredincioasă. 3 (Rar) Invidie”. (Micul dicționar academic, ediția a II-a, 2010)
Să observăm trei aspecte ale geloziei și ce efecte produce gelozia.
Gelozia :
1.este comparată cu un foc,
2.aduce supărare și
3.produce dușmănie.
1. Focul geloziei (incendiul)
În Deuteronomul 4 : 24 scrie :
„Căci Domnul Dumnezeul tău este un foc mistuitor, un Dumnezeu gelos”.
Altfel spus, gelozia este un foc mistuitor, un foc care arde ce întâlnește în cale (orice obstacol). Dacă privim aspectul negativ al focului (și vom aminti incendiul) am spune că focul este periculos și nu trebuie să folosești niciodată focul … de frică să nu-l scapi de sub control și ca nu cumva să producă pagube imense.
Ori nu este așa, noi folosim focul și ne bucurăm de efectele lui benefice, cum ar fi căldura pe care o avem iarna exact datorită focului.
Gelozia fiind ca un foc poate fi foarte distructivă dacă este canalizată greșit sau poate fi foarte constructivă, dacă este direcționată bine.
În cartea Geneza 30 : 1 – 2 scrie că atunci :
„Când a văzut Rahela că nu face copii lui Iacov, a pizmuit pe sora sa şi a zis lui Iacov : „Dă-mi copii, ori mor !” Iacov s-a mâniat pe Rahela şi a zis : „Sunt eu oare în locul lui Dumnezeu, care te-a oprit să ai copii ?”
Efectul geloziei Rahelei putea fi extrem de distructiv deoarece ea a pornit o luptă împotriva sorei ei Lea, care este posibil să nu fi aflat nimic din ceea ceeea ce se petrecea în sufletul Rahelei (cel puțin la început așa a fost).
În al doilea rând, gelozia aduce :
2. Supărarea
În Ezechiel 16 : 42 scrie :
„Îmi voi potoli mânia împotriva ta şi nu voi mai fi gelos pe tine ; Mă voi linişti, nu voi mai fi supărat”.
Vom aminti un caz pe care l-am cunoscut, în care soția era extrem de geloasă pe soțul ei. Iar aceasta a adus supărarea deoarece probabil că în cele mai multe cazuri, lucrurile nu stăteau așa cum spune ea, dar este limpede că un om acuzat pe nedrept se va supăra pe celălalt.
În ebraică pentru a fi supărat este follosit verbul kaas care înseamnă „a fi supărat sau mânios”.
În limba română, a supăra înseamnă :
„1 A avea sau a provoca cuiva o neplăcere; a (se) mâhni, a (se) necăji, a (se) amărî, a (se) întrista.
2. A stingheri, a incomoda, a deranja, a stânjeni. ♦ A chinui, a provoca o durere (fizică ușoară) ; a jena.
3. A (se) întărâta, a (se) mânia, a (se) irita. – Lat. superare „a întrece”, „a învinge”…”. (DEX, 2009)
Și exact așa s-a manifesta gelozia din cadrul familiei lui Iacov. S-a ajuns la o competiție între cele două soții, cu scopul evident ca una dintre ele s-o învingă pe cealaltă …
Apoi în al treilea rând :
3. Gelozia produce disensiuni și atrage dușmănia
În Isaia 11 : 13 scrie :
„Pizma lui Efraim va înceta, şi vrăjmaşii lui Iuda vor fi nimiciţi ; Efraim nu va mai fi gelos pe Iuda, şi Iuda nu va mai fi vrăjmaş lui Efraim …”.
Gelozia lui Efraim față de Iuda (care este clar că se manifesta printr-un comportament necorespunzător), a atras și dușmănia lui Iuda față de Efraim, cel care a provocat tensiunile.
Dar versetul se termină pozitiv :
„ … Efraim nu va mai fi gelos pe Iuda, şi Iuda nu va mai fi vrăjmaş lui Efraim …”.
Aceasta arată că gelozia poate fi înfrântă, iar relațiile din familie pot deveni bune între cele două părți (între cei doi frați) care anterior erau în conflict …
„Doamne Isuse, ajută-mă prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt să înțeleg dacă nu cumva și în mine este o formă de gelozie sau de invidie față de altcineva și ajută-mă să nu am probleme de acest fel, în viața mea ! ÎȚI mulțumesc frumos pentru că m-ai ascultat ! Amin !”
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download