256. SELECTEAZĂ CORECT 52. LIPSA DE COMUNICARE
I Podcast I Pasaje Biblice : Eclesiastul 3 : 7 și Geneza 21 : 25 – 26 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 13 Septembrie 2022 I
„Gura este o mare pacoste !” Acesta este un foarte mare adevăr. Dar o altă afirmație la fel de adevărată este aceasta : „Gura este o mare binecuvântare !”
Cum poate fi aceeași parte a corpului ori o binecuvântare ori un blestem (iar aici putem vorbi și despre celelalte părți ale corpului) ? Depinde de „proprietar”.
Deoarece în Meditațiile din Cuvânt am ajuns la Geneza 21 astăzi ne vom referi la Lipsa de comunicare. Revenind la neputințele omenești și azi vom privi în Biblie la o altă neputință a omului și anume la modul de folosire a gurii. Folosirea greșită a gurii este poate principala neputința a omului.
Reamintim ce a scris apostolul Pavel în II Corinteni 11 : 3 :
„Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”.
În versetul citat mai sus, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii de atunci asupra faptului că, Satana pentru distrugerea de vieți, de cele mai multe ori se folosește de o mică „înțepătură” prin care își injectează veninul, procedând exact la fel ca un șarpe veninos, care se folosește de-o cantitate foarte mică de venin pentru omorârea prăzii.
Cel rău, se folosește de lucruri care doar aparent sunt foarte mici (un gând strecurat în suflet, o vorbă care doar aparent îți este aruncată de cineva, o privire scăpată pe unde nu trebuie) … iar eu creștinul, prin neatenția mea îi pot fi de folos celui rău lucrând pentru el … deși eu sunt copilul Lui Dumnezeu !
Știm că, credincioșii nu își permit să facă păcate cu bună știință, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter („neputințe”, a se vedea Matei 8 : 17), pe care tolerându-le în viața lor, pot ajunge în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semenii lor.
De aceea este important să devin conștient de cât de mare este lista neputințelor, a acelor domenii din viața mea în care sunt slab și la care am de lucrat pentru a le elimina din viața mea.
Iar conștientizarea este făcută de Dumnezeu prin diferite situații de viață prin care mă trece, tocmai pentru a ieși la iveală încă un domeniu în care sunt deficitar Iar Duhul Sfânt vrea ca eu să scap și de neputința respectivă și să devin tot mai puternic spiritual, și tot mai asemănător cu Domnul Isus.
Dar pentru a deveni conștient de problemele mele contează foarte mult, să fiu disciplinat și în privința citirii Cuvântului Lui Dumnezeu (nu doar pentru că „așa trebuie” și să fie de fapt doar o lectură obligatorie), ci să citesc și să-mi potrivesc viața după Cuvântul Lui Dumnezeu, în toate domeniile în care Dumnezeu îmi vorbește că am nevoie de schimbare. Iar de această supunere față de Dumnezeu, este nevoie toată viața mea !
„Gura este o mare binecuvântare !” De ce ? Care este scopul gurii ? Gura este „o unealtă multifuncțională”. Are cel puțin trei moduri de folosire :
- hrănire,
- vorbire și
- iubire.
Gura are și Instrucțiuni de folosire care însă dacă nu sunt bine citite și puse în practică se poate ajunge la mult rău. Un păcat este vorbirea prea multă, adică logoreea.
Logoreea este definită ca :
„Faptul de a vorbi mult și inutil …”. (DEX, 2009)
Dar astăzi vom trece mai departe în studiul nostru, despre lucrurile mici, aparent neînsemnate și ne vom referi la opusul, la antonimul logoreii și anume la lipsa de comunicare de care suferă în special oamenii tăcuți, care fac prea multă economie de cuvinte. Despre ei se spune că sunt „zgârciți la vorbă” fiind opuși celor care fac risipă de vorbe !
În Eclesiastul 3: 7 scrie că :
„tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei”.
Dacă nu ne uităm bine în calendar s-ar putea să le inversăm și nu ar fi bine deloc …
În limbajul șoferilor este ca și cum ai inversa accelerația cu frâna ! De aceea este bine să am o cale de mijloc, exact cum reiese din cuvintele lui Solomon. Să știu când să tac și să știu când trebuie să vorbesc !
Unde poate duce lipsa de comunicare ?
Astăzi doar vom aminti un singur exemplu din Biblie.
În Geneza 21 : 25 – 26 scrie că :
„ … Avraam a băgat vină lui Abimelec pentru o fântână de apă, pe care puseseră mâna cu sila robii lui Abimelec. Abimelec a răspuns : „Nu ştiu cine a făcut lucrul acesta ; nici tu nu mi-ai dat de ştire şi nici eu nu aflu decât azi.”
Abimelec nu știa ce s-a petrecut dar probabil că Avraam a considerat că modul de comportare al robilor lui Abimelec față de el, era de fapt dictat de stăpânul lor, de Abimelec. Și cu alte cuvinte, Avraam i-a spus :
„Tu vrei să avem relații bune, dar în ascuns îmi faci rău ?!” (A se vedea Geneza 21 : 22 – 34)
De ce a fost nevoie pentru a se clarifica lucrurile ?
Avraam a spus ce gândea, iar Abimelec a dat o explicație și totul s-a rezolvat ! Dar dacă nu exista nici măcar acea comunicare întârziată, cine știe până unde se ajungea cu bănuielile rele și cu judecarea celuilalt.
Apostolul Pavel, l-a avertizat pe Timotei cu privire la unii oameni care au :
„boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele, zadarnicele ciocniri de vorbe … Fereşte-te de astfel de oameni”. (I Timotei 6 : 4 – 5)
Dar dacă observ că mă asemăn cu cei descriși mai sus ? Dacă eu sunt un astfel de om, ce să fac ?
Să mă educ… să comunic, să spun ce gândesc, deoarece între aparențe și realitate poate să nu fie nicio legătură. Ci doar eu să-mi fac un păcat deoarece îl acuz în mintea mea pe un om nevinovat !
În încheiere amintim Psalmul 15 : 1 – 3, unde David L-a întrebat pe Dumnezeu cum este omul care va ajunge în Cer :
– „Doamne, cine va locui în cortul Tău ? Cine va locui pe muntele Tău cel sfânt ?”
– Cel ce umblă în neprihănire, cel ce face voia lui Dumnezeu şi spune adevărul din inimă. Acela nu cleveteşte cu limba lui, nu face rău semenului său şi nu aruncă ocara asupra aproapelui său”.
„Doamne Isuse, ajută-mă să fiu și eu un astfel de om ! Amin !”
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download