202 I 2024. ÎNVAȚĂ-L PE COPIL IMPORTANȚA EDIFICĂRII [Deuteronom 20.5 I Psalmul 128.1-2] 20 Iulie 2024

202 I 2024. ÎNVAȚĂ-L PE COPIL IMPORTANȚA EDIFICĂRII

I Podcast I Pasaje Biblice : Deuteronom 20 : 5 I Psalmul 128 : 1 – 2 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 20 Iulie 2024 I

Învață-l pe copil importanța edificării, a zidirii spirituale. A edifica înseamnă : „a înălța sufletul inspirîndu-i virtutea, a îndupleca spre fapte bune prin pilde frumoase sau prin povețe”. (Dicționarul enciclopedic ilustrat, 1926-1931)

A edifica înseamnă și a menține liniștea sufletească prin evitarea conflictelor. În Vechiul Testament copiii învățau sau primeau cum s-ar spune azi o „lecție cu obiecte”.

În ce consta lecția ? Dacă zidești scapi de război și de moarte. Copilul era învățat că tatăl lui a scăpat de război și implicit de la moarte deoarece a zidit o casă.

Prin Legea lui Moise era clar statuat că omul aflat în această situație trebuia să fie scutit de război dacă după terminarea construcției nu a apucat să locuiască în casa respectivă.

În Deuteronom 20 : 5 sunt scrise aceste cuvinte :

Mai marii oştirii să vorbească apoi poporului şi să zică : „Cine a zidit o casă nouă, şi nu s-a aşezat încă în ea, să plece şi să se întoarcă acasă, ca să nu moară în luptă şi să se aşeze altul în ea”.

Deci copilul realiza că datorită faptului că tata a construit o casă, a scăpat de la moarte. Putem spune că tot la fel este și investirea vieții credinciosului atât în zidirea spirituală cât și în edificarea personală și a celorlalți.

Decizia de-a ajuta spiritual, de-a-i edifica pe cei din jurul nostru, ne ajută să evităm conflictele cu cei cu care avem de-a face.


În Psalmul 128 : 1 – 2 sunt scrise aceste cuvinte :

Ferice de oricine se teme de Domnul şi umblă pe căile Lui ! Căci atunci te bucuri de lucrul mâinilor tale, eşti fericit şi-ţi merge bine”.

Dumnezeu vrea atât ca noi să avem cele necesare vieții de zi cu zi cât și să ne și bucurăm de ele. Construirea unei case era o mare realizare și atunci, iar Dumnezeu știa ce bucurie era pentru un om să poată locui în clădirea respectivă.

Și credincioșii trebuie să fie oameni care înalță sufletele celor din jurul lor, care-i îndreaptă spre Dumnezeu și spre bine atât prin cuvinte cât și prin fapte.


Doamne Isuse, dă-mi harul de-a-i edifica spiritual pe cei din jurul meu, de-a-i ajuta să ajungă la un alt nivel în trăirea lor cu Dumnezeu ! Amin !