250 I 2024. TĂLMACIUL SAU VORBEȘTE PE ÎNȚELESUL ASCULTĂTORILOR [Geneza 42. 23 I 1 Corinteni 14.11] 6 Septembrie 2024

250 I 2024. TĂLMACIUL SAU VORBEȘTE PE ÎNȚELESUL ASCULTĂTORILOR

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 42 : 23 I 1 Corinteni 14 : 11 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 6 Septembrie 2024

Tălmaciul (adică translatorul) sau Vorbește pe limba ascultătorilor. Este necesar ca noi să vorbim pe limba ascultătorilor, deoarece putem folosi și cuvinte care sunt irelevante pentru cei din jurul nostru, deși ele încă fac parte din limbajul unora dintre noi.

Intenționat a fost folosit cuvântul tălmaci care este Biblic, dar la ora actuală este mai puțin cunoscut. Noi folosim în special cuvântul traducător sau translator.


În mesajul anterior s-a amintit faptul că același cuvânt [ebr. luts] care în Psalmul 1 : 1 înseamnă batjocoritor, în ebraică mai înseamnă și tălmaci dar și ambasador.


Astăzi ne vom referi la dificultatea pe care o are credinciosul de-a vorbi pe limba celui nepocăit. Chiar există o vorbire care este de neînțeles pentru ascultătorii noștri … deși noi, în momentele respective știm foarte bine ce spunem.

În Geneza 42 : 23 scrie despre frații lui Iosif că :

Ei nu ştiau că Iosif îi înţelegea, căci vorbea cu ei printr-un tălmaci [ebr. luts]”.

Dintre cei prezenți acolo, doar Iosif și tălmaciul (adică translatorul respectiv) cunoșteau atât limba egipteană cât și limba ebraică.


Un credincios care a avut întâlnirea cu Dumnezeu, iar viața lui a fost transformată total, el experimentând nașterea din nou, de obicei se va integra într-o Biserică, iar acolo în timp, va învăța și expresii specifice, cum ar fi :

poala crucii”.

Dacă el îi va spune unui necredincios : „Vino la poala crucii Domnului Isus !”, în mod sigur, prietenul lui nu va înțelege ce a vrut să spună. Dar se poate că nici nu va îndrăzni să-i ceară o traducere a acestei expresii, pentru a nu-și deranja prietenul.


În cazul lui Iosif și al fraților lui precum și în exemplul anterior, este exact ce a scris apostolul Pavel :

Dar, dacă nu cunosc înţelesul sunetului, voi fi un străin pentru cel ce vorbeşte, şi cel ce vorbeşte va fi un străin pentru mine”. (I Corinteni 14 : 11)


De aceea să facem rugăciunea aceasta :

Doamne Isuse, dă-mi Te rog frumos harul de-a vorbi pe înțelesul ascultătorilor mei și ajută-mă prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt să folosesc exact cuvintele de care numai Tu știi că este nevoie la momentul respectiv ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :