227. SELECTEAZĂ CORECT 23. IRONIA
I Podcast I Pasaje Biblice : II Corinteni 11 : 3 și I Împăraţi 18 : 27 – 29 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 15 August 2022 I
„Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)
Pentru a ști cum acționează cel rău, vom reaminti și azi sfatul scris de Asaf (în Psalmul 78 : 8) și anume : învață din greșelile altora, pentru a ști ce să nu faci și cum să trăiești pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !
Accentuăm faptul acesta, deoarece credincioșii (în general) nu își permit să facă păcate, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter, pe care tolerându-le în viața lor pot ajunge în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semenii lor, îndepărtare care la început este evident că va fi foarte mică, aproape neglijabilă. Dar devierea cu numai un grad de la ținta propusă va duce în final la ratarea țintei.
În cartea II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii de atunci asupra faptului că, Satana pentru distrugerea de vieți, de cele mai multe ori se folosește de o mică „înțepătură” prin care își injectează veninul, procedând exact la fel ca un șarpe veninos, care se folosește de-o cantitate foarte mică de venin pentru omorârea prăzii.
Cel rău, se folosește de lucruri care doar aparent sunt foarte mici (un gând strecurat în suflet, o vorbă care doar aparent îți este aruncată de cineva, o privire scăpată pe unde nu trebuie) … iar eu creștinul, prin neatenția mea îi pot fi de folos celui rău lucrând pentru el … deși eu sunt copilul Lui Dumnezeu !
Cum vine aceasta ? Este ca și cum ai avea un singur copil, dar în zona în care locuiești ai și un dușman care îți face rău și îți vrea numai răul. Copilul tău are parte de tot ce-i oferi tu, iar tu îi dai cu drag absolut tot ce are nevoie.
Și cu tot ce îi dai și cu tot ce este el ca persoană face aproape numai ce vrea dușmanul tău. În declarații îți spune cât de mult te iubește și se bucură de cadourile pe care i le faci, dar în realitate tu vezi bine ceva ce el nu pare că nu observă și anume faptul că prin tot ceea ce face el este de partea dușmanului tău, de partea celui rău !
Pare a fi teoretic ? Nu este deloc ! De multe ori, uneori chiar și în aceeași zi, tot așa este și credinciosul față de Tatăl lui din Cer, de la care beneficiază de tot ce este și de tot ce are, dar el alege să stea în slujba celui rău pentru care lucrează pe gratis și de fapt el luptă împotriva Tatălui Lui !
Azi vom mai medita la bătaia de joc, la ironie și la remarcile ironice cu care unii creștini își permit să lovească în alții, dar acolo fiind de față și Tatăl lor din Cer, care este drept că este nevăzut, dar este prezent întotdeauna !
Reamintim că a-și bate joc de cineva înseamnă de fapt : „a ironiza” pe cineva (DOOM III, 2021) sau cum se mai spune „a râde de cineva”.
Iar ironia este definită ca fiind o :
„Vorbă, frază, expresie, afirmație care conține o ușoară batjocură la adresa cuiva sau a ceva, folosind de obicei semnificații opuse sensului lor obișnuit …”. (DEX, 2009)
Credem că într-o mare măsură, ironia îngroapă România. Se pare că mai ales românul are ironia în sânge iar bătaia de joc „inocentă”, își are cetățenia în România, nu doar o viză temporară de ședere.
Pentru a înțelege mai clar ce înseamnă ironia să redăm un exemplu din Biblie (ca nu cumva să fim infestați de această boală și neștiindu-i simptomele să avem de suferit consecințele ei).
Dar mai întâi trebuie să menționăm că ironia poate fi atât pozitivă cât și negativă. Ironia este ca un chibrit cu care poți aprinde focul ca să te încălzești dar tot cu flacăra de la un chibrit (scos din aceeași „cutie” a minții) poți să provoci un incendiu … când îl „scapi” absolut intenționat într-un lan de grâu !
Azi vom aminti un exemplu pozitiv pe care îl regăsim în viața prorocului Ilie, care la un moment dat, a avut o confuntare cu prorocii lui Baal.
În I Împăraţi 18 : 27 scrie că :
„La amiază, Ilie şi-a bătut joc de ei şi a zis : „Strigaţi tare, fiindcă este dumnezeu ; se gândeşte la ceva, sau are treabă, sau este în călătorie, sau poate că doarme, şi se va trezi.”
Problema este că destinatarii acestui mesaj chiar l-au luat în serios pe Ilie, deoarece nu au sesizat ironia lui, așa că în I Împărați 18 : 28 – 29 scrie că :
„Ei au strigat tare şi, după obiceiul lor, şi-au făcut tăieturi cu săbiile şi cu suliţele, până ce a curs sânge pe ei. Când a trecut amiaza, au aiurit până în clipa când se aducea jertfa de seară. Dar nu s-a auzit nici glas, nici răspuns, nici semn de luare aminte”.
Este clar că nu prea își cunoșteau dumnezeul, altfel ar fi știut care este capacitatea lui intelectuală, cât de puternic sau cât de slab este, sau dacă poate fi prezent în mai multe locuri în același timp, ce putere fizică are etc.
Ilie s-a folosit de ironie, dar el a folosit-o într-un sens pozitiv, deoarece practic aici proorocul Ilie a amintit atributele Lui Dumnezeu. Despre Baal, Ilie a spus :
- „se gândeşte la ceva”. Dumnezeu în schimb este Atotcunoscător (adică Omniscient) și se ocupă de toți și de toate.
- „are treabă”, iar un om dacă este ocupat cu un lucru nu îl poate face și pe al doilea. Dumnezeu însă este Atotputernic, poate face totul, poate orice, oriunde, oricând.
- „este în călătorie” adică nu poate fi decât într-un singur loc, în același timp. Și dacă tocmai se deplasează este asemenea unui om care atunci când merge printr-o zonă necunoscută, este atent la drum și nu îl aude pe cel de lângă el, care îl roagă să facă ceva. Dar Dumnezeu este Omniprezent, este prezent peste tot în același timp.
În final, Ilie a spus despre Baal că : „poate că doarme, şi se va trezi” (dacă ei strigau tare). Să ne amintim aici de Ghedeon, care noaptea a dărâmat altarul lui Baal, iar zeul nu a reacționat, (a se vedea Judecători 6 : 25 – 28).
Dar Dumnezeu nu are nevoie de odihnă pentru a-și reface puterea … deoarece puterea Lui nu poate fi pătrunsă de om. Noi nu putem înțelege cum se poate ca un om să aibă „bateria” încărcată la maxim, tot timpul !
„Doamne Isuse, ajută-mă să fiu atent la cuvintele pe care le rostesc ! Dă-mi harul de-a aduce vindecare nu demolare prin ceea ce spun și prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt, fă-mi harul de-a avea parte de prezența mângâietoare a Lui Dumnezeu, care să aducă liniște în sufletele celor cu care am de-a face toată viața mea ! Amin !”
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download