226. SELECTEAZĂ CORECT 22. VREMEA SOCOTELILOR
I Podcast I Pasaje Biblice : II Corinteni 11 : 3 și Geneza 21 : 9 – 10 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 14 August 2022 I
„Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)
Pentru a ști cum acționează cel rău ne vom reaminti sfatul scris în cântarea scrisă de Asaf (Psalmul 78 : 8) și anume : învață din greșelile altora, pentru a ști ce să nu faci și cum să trăiești pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !
Reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că Satana se folosește de lucruri foarte mici pentru distrugerea de vieți și la fel cum un șarpe veninos se folosește de-o cantitate foarte mică de venin pentru omorârea prăzii tot așa și cel rău (care este numit „șarpele cel vechi”) se folosește de lucruri foarte mici … iar eu prin neatenția mea îi pot fi de folos celui rău lucrând în dezavantajul Lui Dumnezeu !
La ce ne mai atrage atenția Dumnezeu prin Cuvânt ? La bătaia de joc. În cazul descris mai jos, vom observa de unde s-a plecat (de la ceva aparent foarte mic, de la înjosirea unui frate mai mic de către-un frate mai mare) și unde s-a ajuns (la alungarea definitivă a batjocoritorului și a mamei lui din familie).
Accentuăm faptul acesta, deoarece credincioșii în general nu își permit să facă păcate, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter, pe care tolerându-le în viața lor pot ajunge în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semenii lor, îndepărtare care la început este evident că va fi mică, aproape neglijabilă. Dar devierea cu numai un grad de la ținta propusă va duce în final la ratarea țintei.
Reamintim că în Geneza 21 : 9 – 10 scrie că :
„Sara a văzut râzând pe fiul pe care-l născuse lui Avraam, egipteanca Agar. Şi a zis lui Avraam : „Izgoneşte pe roaba aceasta şi pe fiul ei ; căci fiul roabei acesteia nu va moşteni împreună cu fiul meu, cu Isaac.” …”.
Reamintim că în majoritatea traducerilor, nu scrie că Ismael doar „a râs” de Isaac ci este redat corect sensul din ebraică, din care reiese că Ismael „și-a bătut joc” de Isaac.
A-și bate joc de cineva înseamnă : „a ironiza”. (DOOM III, 2021) sau cum se mai spune „a râde de cineva”. Dar trebuie să menționăm faptul că a-și bate joc de cineva nu este sinonim cu a batjocori pe cineva.
A batjocori înseamnă :
„A face pe cineva sau ceva de râs, de rușine, de ocară … a umili, a înjosi”. (DEX, 2009)
„A râde de cineva” este un lucru foarte urât dar „a face de râs pe cineva”, a-l face de râsul altora este cu mult mai grav !
Dar în prezentul studiu nu ne vom opri la batjocură ci vom căuta să înțelegem ce înseamnă bătaia de joc Ce înseamnă să-ți râzi de altul, să fi ironic cu unul mai mic decât tine sau care are mai puțin decât ai tu (studii, bani etc.).
Ironia este definită ca fiind o :
„Vorbă, frază, expresie, afirmație care conține o ușoară batjocură la adresa cuiva sau a ceva, folosind de obicei semnificații opuse sensului lor obișnuit ; zeflemea, persiflare”. (DEX, 2009)
Un exemplu de ironie este cel folosit pe vremuri când se spunea despre cineva că a fost :
„un mare navigator … dar s-a înecat într-o baltă”.
Un alt exemplu este notat în I Samuel 17 : 42, unde scrie despre Goliat că :
„Filisteanul s-a uitat şi, când a zărit pe David, a râs de el, căci nu vedea în el decât un copil cu păr bălai şi cu faţa frumoasă”.
Dar ce părere ai avea despre un om mare (să zicem de cincizeci de ani) văzându-l că râde de un tânăr de optsprezece ani în timp ce-i spune : „Nu ai decât optsprezece ani !” Cât ar putea să aibă de fapt ?
În Proverbe 17 : 5 scrie că :
„Cine îşi bate joc de sărac, îşi bate joc de Cel ce l-a făcut …” (adică de Dumnezeu). Cum voi privi pe-un om bogat care face exact așa ceva ?
Astfel de atitudini se plătesc, iar Ismael a pierdut toate relațiile și lucrurile de care beneficia tocmai datorită faptului că și-a bătut joc de un copil mic, care nu putea fi altceva decât ceea ce era : un copil mic !
Practic mama a văzut cum un alt copil îl pune pe copilul ei într-o situație imposibilă și a decis să-l pună ea pe el într-o situație la fel de imposibilă, să-i dea o lecție de viață ca altădată să nu mai facă așa ceva.
Nu știm dacă ea a venit cu ideea, dar ceea ce știm este că :
„A doua zi, Avraam s-a sculat de dimineaţă ; a luat pâine şi un burduf cu apă, pe care l-a dat Agarei şi i l-a pus pe umăr ; i-a dat şi copilul şi i-a dat drumul.
Ea a plecat şi a rătăcit prin pustiul Beer-Şeba. Când s-a isprăvit apa din burduf, a aruncat copilul sub un tufiş şi s-a dus de a şezut în faţa lui la o mică depărtare de el, ca la o aruncătură de arc ; căci zicea ea : „Să nu văd moartea copilului !” (Geneza 21 : 14 – 16)
Poate unora ni se pare nedrept ce s-a întâmplat, dacă privim din punctul de vedere al Agarei, dar dacă Agar se ocupa de băiatul ei cum trebuia și îl disciplina nu ajungeau în situația în care Sara să zică :
„Destul ! Gata, pun punct bătăii de joc pe care un adolescent i-o dă unui copil mic … fără ca mama lui să ia măsuri !”
Doza de nesimțire era mult prea mare și este probabil că Sara nu a uitat nici cum Agar a privit-o cu dispreț cândva !
Și se poate ca Agar să fi rămas tot așa și în continuare, gândindu-se că într-o zi, băiatul ei va fi moștenitorul, iar după moartea lui Avraam totul va fi altfel, deoarece ea va ajunge „la putere” și va vedea Sara de ce va avea parte !
Nu știm de fapt care este adevărul, dar știm că aroganța se plătește și nu este rău, deoarece un astfel de „duș rece” (de care au avut parte Agar și Ismael) probabil că a avut darul de-a-i trezi la realitate !
Un om nu poate fi decât ceea ce este și nu poate avea decât atât cât i-a fost dat să aibă. Dar omul credincios este înțelept și empatizează cu cel aflat în nevoie și în niciun caz nu își va bate joc de semenul lui pentru ce este și ce are, ci va face ce poate pentru a-l ajuta să crească. Îl va ridica pe celălalt la un nivel mai mare.
„Doamne Isuse, ajută-mă ca în niciun caz să nu-mi bat joc de nimeni ci să aleg să fiu asemenea unui pom fructifer. Chiar dacă mă trag din „pământ” și am rădăcinile ființei acolo, să mă înalț tot mai sus, spre Cer, spre Tine … iar din ceea ce iau din pământ și primesc de la Tine din Cer, să ofer „fructe” cu care să-i binecuvânteze pe cei din jurul meu ! Amin !”
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download