225. SELECTEAZĂ CORECT 21. BĂTAIA DE JOC [2 Corinteni 11.3 I Geneza 21.8-10]

225. SELECTEAZĂ CORECT 21. BĂTAIA DE JOC

I Podcast I Pasaje Biblice : II Corinteni 11 : 3 și Geneza 21 : 8 – 10 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 13 August 2022 I

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

În acest verset prin apostolul Pavel este reamintit un sfat asemănător cu cel scris în Psalmul 78 : 8 :

Să nu fie, ca părinţii lor, un neam neascultător şi răzvrătit, un neam care n-avea o inimă tare şi al cărui duh nu era credincios lui Dumnezeu !

Altfel spus :

învață din greșelile altora, pentru a ști ce să nu faci și cum să trăiești pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !


Reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că Satana se folosește de lucruri foarte mici pentru distrugerea de vieți și la fel cum un șarpe veninos se folosește de-o cantitate foarte mică de venin pentru omorârea prăzii tot așa și cel rău (care este numit „șarpele cel vechi”) se folosește de lucruri foarte mici … iar eu prin neatenția mea îi pot fi de folos celui rău lucrând în dezavantajul Lui Dumnezeu !


La ce ne mai atrage atenția Dumnezeu prin Cuvânt ? La bătaia de joc. Și aici vom observa de unde s-a plecat (de la înjosirea unui frate mai mic de către-un frate mai mare) și unde s-a ajuns (la alungarea definitivă a batjocoritorului din familie).

Accentuăm faptul acesta, deoarece credincioșii în general nu își permit să facă păcate, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter, pe care tolerându-le în viața lor pot ajunge în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semeni, care la început este evident că va fi mică, aproape neglijabilă. Dar devierea cu numai un grad de la ținta propusă va duce în final la ratarea țintei.

În Geneza 21 : 8 – 10 scrie despre Isaac :

Copilul s-a făcut mare şi a fost înţărcat. Avraam a făcut un ospăţ mare în ziua când a fost înţărcat Isaac.
Sara a văzut râzând pe fiul pe care-l născuse lui Avraam, egipteanca Agar.

Şi a zis lui Avraam : „Izgoneşte pe roaba aceasta şi pe fiul ei ; căci fiul roabei acesteia nu va moşteni împreună cu fiul meu, cu Isaac.” …”.

În majoritatea traducerilor, nu scrie că Ismael doar „a râs” de Isaac, ci scrie că „și-a bătut joc” de el (deoarece trebuie să menționăm că râsul poate avea și un caracter nevinovat atunci când altcineva te face să râzi, te binedispune).


Și trebuie accentuat foarte limpede acest lucru. Ori de câte ori îți vine să spui un cuvânt, caută să vezi ca nu cumva tu să fii „difuzorul” prin care se aud cuvintele rostite la „microfon” de cel rău.

Acele cuvinte care-ți vin în gând, (dar tu decizi dacă le rostești sau dacă nu le spui), sunt dinamita care va produce o explozie pe care o poți regreta … dar daunele rămân !


Dar din acest pasaj mai înțelegem un lucru și anume faptul că aici este descrisă ziua în care „s-a umplut paharul”. Este evident că Ismael nu s-a comportat așa de urât față de Isaac pentru prima dată … dar aceasta a fost ultima dată, deoarece Sara a intervenit într-un mod tranșant față de ceva ce a tot fost tolerat până atunci !

Oare greșim în această explicație ? Nu ! Să ne amintim un alt pasaj care explică clar lucrurile. În Galateni 4 : 29 scrie astfel :

Şi, cum s-a întâmplat atunci, că cel ce se născuse în chip firesc prigonea pe cel ce se născuse prin Duhul, tot aşa se întâmplă şi acum”.

Dar oare ce vârstă aveau copiii atunci când Ismael a râs de Isaac ? În Geneza 21 : 5 scrie că : „Avraam era în vârstă de o sută de ani la naşterea fiului său, Isaac”. Dar ce s-a întâmplat în urmă cu un an când fusese anunțată nașterea lui Isaac ?

În Geneza 17 : 24 – 25 scrie că : „Avraam era în vârstă de nouăzeci şi nouă de ani când a fost tăiat împrejur în carnea prepuţului său. Fiul său, Ismael, era în vârstă de treisprezece ani când a fost tăiat împrejur în carnea prepuţului său”. Deci la nașterea lui Isaac, Sara avea nouăzeci de ani, Avraam avea o sută de ani iar Ismael avea paisprezece ani.

Dar în primul verset din pasajul citat mai sus, scrie că a mai trecut ceva timp și în Geneza 21 : 8 este notat că : „Copilul s-a făcut mare”. Această expresie : „Copilul s-a făcut mare”, mai este folosită în cartea II Împăraţi 4 : 18, unde despre fiul sunamitei scrie că : „Copilul s-a făcut mare. Şi într-o zi, când se dusese pe la tatăl său la secerători …”.

Înțelegem de aici că, copilul umbla foarte bine prin lanul de grâu din care o parte era secerat de aceea ne gândim că avea aproximativ doi ani iar dacă Isaac avea undeva la doi ani, Ismael avea atunci șaisprezece ani.

De ce accentuăm vârsta copiilor ? Deoarece se înțelege clar că bătaia de joc a lui Ismael nu a fost ceva accidental, iar în Geneza 21 : 9 nu este descris un eveniment care a avut loc prima dată. Reamintim că apostolul Pavel a scris că Ismael îl prigonea pe Isaac (a se vedea Galateni 4 : 29).

În greacă pentru „a prigoni” este folosit un cuvânt (gr. diókó) care se poate traduce fie cu un sens pozitiv („a se strădui cu sinceritate să dobândească ceva”), fie cu un sens negativ, cum este aici (unde înseamnă : „a hărțui pe altcineva, a tulbura, a molesta”).

De aceea este bine ca aceste studii nu doar să fie ascultate, ci să fie și citite pe cezareea.ro, deoarece pe site avem puse și linkuri (adică trimiteri) către studiile din greacă, meditațiile din Cuvânt având scopul de-a deschide dorul după mai mult, nu pe acela de-a explica toate detaliile.


Doamne Isuse, ajută-mă ca în aceste momente să-mi revizuiesc comportamentul personal și prin Duhul Sfânt fă-mă conștient, dacă nu cumva eu, chiar acum îi provoc neplăceri, îl șicanez, îl necăjesc, îl sâcâi sau îl ironizez pe altcineva.
Iartă-mă Te rog pentru aceasta, deoarece vreau să-mi cer iertare de la cel căruia i-am greșit și să pun punct unui astfel de mod de viață. Îți mulțumesc frumos Doamne Isuse pentru că mă asculți ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :