210 I 2023. UNTDELEMNUL ÎN VECHIUL TESTAMENT [Exod 30.31–33 I Geneza 28.18 I Psalmul 45.7]

210 I 2023. UNTDELEMNUL ÎN VECHIUL TESTAMENT

I Podcast I Pasaje Biblice : Exod 30 : 31 – 33 I Geneza 28 : 18 I Psalmul 45 : 7 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 29 Iulie 2023 I

În prezentul studiu, vom face o prezentare generală a modului în care era folosit untdelemnul în Vechiul Testament, deoarece el este un simbol al Duhului Sfânt și analizând măcar parțial modurile în care era întrebuințat, putem înțelege cât este de valoroasă lucrarea Duhului Sfânt.

În Vechiul Testament numai cuvântul untdelemn (ebr. shemen) are patruzeci și unu de ocurențe dar când sunt folosiți termeni compuși (de exemplu „cu untdelemn” sau „de untdelemn” etc.) cuvântul untdelemn este folosit de o sută nouăzeci și trei de ori.


Astăzi vom face trei observații cu privire la untdelemn :
1. compoziția untdelemnului,
2. modul de întrebuințare al untdelemnului (uz casnic sau veremonial / religios și
3. faptul că untdelemnul era un termen de comparație care a fost folosit și pentru anumite stări sufletești sau spirituale.


I. Compoziția untdelemnului

Prima observație este că existau cel puțin două feluri de untdelemn, unul care era obținut din măslinele zdrobite sau din mirt (etc.) iar al doilea era untdelemul sfânt care avea o cu totul altă compoziție.

În Exod 30 : 31 – 33 sunt scrise cuvintele pe care Domnul i le-a spus lui Moise :

Acesta Îmi va fi untdelemnul pentru ungerea sfântă, printre urmaşii voştri. Să nu se ungă cu el trupul niciunui om şi să nu faceţi un alt untdelemn ca el după aceeaşi întocmire ; el este sfânt, şi voi să-l priviţi ca sfânt.

Oricine va face un untdelemn ca el sau va unge cu el pe altul va fi nimicit din poporul lui.” …”.

La fel cum Pomul cunoștinței binelui și răului era numai al Lui Dumnezeu și untdelemnul pentru ungere dar și tămâia de la Cortul Întâlnirii (a se vedea Exod 30 : 34 – 38) erau numai pentru Dumnezeu.

Este evident că niciun om nu putea să-i supravegheze pe toți cei din Israel ca nu cumva cineva să încalce Legea. De respectarea ei se ocupa Dumnezeu, exact cum a fost în cazul focului străin (a se vedea Levitic 10 : 1 – 3).


II. Modul de întrebuințare al untdelemnului

A doua observație este aceasta. Untdelemnul avea în principal cel puțin două moduri de întrebuințare :

  1. pentru uzul casnic (dacă se poate spune așa, a se vedea de exemplu Geneza 28 : 18, unde scrie prima dată despre untdelemn), adică o întrebuințare pentru viața de toate zilele) și exista un alt mod de întrebuințare al untdelemnului și anume
  2. întrebuințarea ceremonială. Iar aici ne referim la untdelemnul care era folosit la Cortul Întâlnirii mai întâi și apoi la Templul din Ierusalim.

Este evident însă și faptul că cele două moduri de folosire nu erau cu totul separate, deoarece la jertfele de mâncare aduse în Cortul Întâlnirii trebuia să fie folosit și untdelemnul de măsline.


III. Cuvântul untdelemn a fost folosit ca termen de comparație pentru anumite stări sufletești sau spirituale

Încă din Vechiul Testament exista valoarea spirituală a untdelemnului. Exista de exemplu expresia „untdelemn de bucurie”.

În Psalmul 45 : 7 era scris în mod profetic despre Domnul Isus :

Tu iubeşti neprihănirea şi urăşti răutatea. De aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu un untdelemn de bucurie, mai presus decât pe tovarăşii Tăi de slujbă”.

Dar bucuria este atât o stare sufletească cât și o parte din Roada Duhului Sfânt, adică unul dintre „mobilierele” (dacă se poate spune așa) care se află în duhul omului.


În final să facem această rugăciune :

Doamne Isuse, dă-mi Harul de-a-L cunoaște tot mai mult, de-a avea parte zi de zi și de-a asculta de Persoana și de lucrarea Duhului Sfânt care să-mi înfrumusețeze și să-mi îmbunătățească atât viața cât și starea mea spirituală iar prin mine să aduci mulți oameni la mântuire ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :