Comunicat [18 noiembrie 2020]

COMUNICAT

În atenţia membrilor Bisericii Cezareea Reşiţa [18 noiembrie 2020, orele 22:12]

Pace şi binecuvântare !

Având în vedere numărul mare de îmbolnăviri din Reşiţa şi din Caraş-Severin, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, de mâine se sistează slujbele Bisericii Cezareea pentru o perioadă de paisprezece zile (de joi 19 noiembrie 2020, până miercuri 2 decembrie 2020). Continue reading „Comunicat [18 noiembrie 2020]”

Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ? (3. Lecţiile respingerii ne învaţă valoarea acceptării ) [Judecători 11.1-11]

Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ?

  1. Cine te vorbeşte ? Contează foarte mult mai ales cine este cel care vorbeşte.
  2. Pentru ce eşti vorbit ? Treci printr-o perioadă în care Dumnezeu te testează prin respingere.
  3. De ce uneori eşti vorbit de rău pe nedrept ? Pentru a învăţa valoarea acceptării.

Continue reading „Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ? (3. Lecţiile respingerii ne învaţă valoarea acceptării ) [Judecători 11.1-11]”

Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ? (2. Treci printr-o perioadă în care Dumnezeu te testează … prin respingere) [Judecători 11.1-2]

Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ? (2. Treci printr-o perioadă în care Dumnezeu te testează prin respingere, Judecători 11.1-2)

  1. Dar chiar şi răul care mi se face este efemer. Cât trăim, vom avea perioade în care roata vieţii este sus şi altele când roata este jos.
  2. Cum este bine să gândesc ? Chiar şi în geografia spirituală valea te duce spre munte, deci faptul că acum eşti jos îţi garantează ajungerea sus, dacă te lupţi să înaintezi şi nu te laşi.
  3. Un alt aspect este faptul că răul prin care trec (izgonirea / îndepărtarea de care am parte) s-ar putea să fie un foarte mare bine pe care Dumnezeu tocmai mi-l face (mai cioplind din „colţuri”), iar eu nu ştiu să-i fiu recunoscător (a se vedea : cazul lui Nabucodonosor / Daniel 4, Romani 8 : 28 – 29).

Continue reading „Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ? (2. Treci printr-o perioadă în care Dumnezeu te testează … prin respingere) [Judecători 11.1-2]”

Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ? (1. Cine te vorbeşte ?) [Judecători 11.1-2]

Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ? Uită-te mai ales la cine te vorbeşte !

Vom lua un exemplu din Biblie, pe Iefta. Cine a vorbit despre el ?

I. Fraţii lui (dar au spus ce gândeau despre el abia atunci când au ajuns să fie mai mulţi şi erau deja „mari”)

În Judecători 11 : 1 – 2 scrie că :

Iefta, galaaditul, era un om viteaz. El era fiul unei curve. Galaad născuse pe Iefta. Nevasta lui Galaad i-a născut fii, care, făcându-se mari, au izgonit pe Iefta şi i-au zis : „Tu nu vei avea moştenire în casa tatălui nostru, căci eşti fiul unei alte femei.” … ”.

Continue reading „Eşti vorbit de bine sau eşti vorbit de rău ? (1. Cine te vorbeşte ?) [Judecători 11.1-2]”

Sunt un om sincer sau un om fals ? (3. Cum se manifestă autoritatea spirituală ?) [Matei 28.16-20]

III. Autoritatea spirituală

Autoritatea (puterea) spirituală se manifestă în viaţa credinciosului prin :

  1. Puterea de-a se apropia de Dumnezeu,
  2. Puterea renunţării la ceea ce Dumnezeu îi cere la un moment dat,
  3. Puterea acceptării voii Lui Dumnezeu

Continue reading „Sunt un om sincer sau un om fals ? (3. Cum se manifestă autoritatea spirituală ?) [Matei 28.16-20]”

Sunt un om sincer sau un om fals ? (2. Despre sinceritate, duplicitate şi autoritate) [Matei 28.8-20]

I. Sinceritatea (smerenia) aduce sfinţirea

Pentru credinciosul sincer, lucrurile merg din bine în mai bine. Şi necazul (slăbiciunea, neputinţa etc.) au (vor avea un sfârşit) şi va răsări Soarele Neprihănirii în viaţa celui / celor ce-L caută.

Ele au plecat repede de la mormânt, cu frică şi cu mare bucurie, şi au alergat să dea de veste ucenicilor Lui. Dar iată că le-a întâmpinat Isus şi le-a zis :

„Bucuraţi-vă !” Ele s-au apropiat să-I cuprindă picioarele şi I s-au închinat.

Atunci Isus le-a zis : „Nu vă temeţi ; duceţi-vă de spuneţi fraţilor Mei să meargă în Galileea : acolo Mă vor vedea”. (Matei 28 : 8 – 10)

Apocalipsa 22 : 11 „Cine este nedrept să fie nedrept şi mai departe ; cine este întinat să se întineze şi mai departe ; cine este fără prihană să trăiască şi mai departe fără prihană. Şi cine este sfânt să se sfinţească şi mai departe !

Un verset mai puţin cunoscut (care explică de ce este nevoie de sfinţire) este scris în Exod 19 : 22 unde Dumnezeu a poruncit ca : „Preoţii, care se apropie de Domnul, să se sfinţească şi ei, ca nu cumva să-i lovească Domnul cu moartea”.

Continue reading „Sunt un om sincer sau un om fals ? (2. Despre sinceritate, duplicitate şi autoritate) [Matei 28.8-20]”

Sunt un om sincer sau un om fals ? (1. Introducere) [Matei 28.8-20]

În Matei 28.8–20 sunt descrişi oamenii sinceri şi oamenii falşi (dar care pentru o anumită perioadă de timp au avut o anumită autoritate în societatea civilă şi religioasă a acelor vremuri). Reper moral este numai omul integru chiar dacă din punct de vedere uman el nu are o mare autoritate.

Introducere

În acest text se vorbeşte despre ce s-a întâmplat în Ziua Învierii cu femeile, cu unii dintre soldaţi (străjeri) şi cu preoţii cei mai de seamă precum şi (în special) cu ucenicii. Totul are de-a face cu Domnul Isus, Cel Înviat. Continue reading „Sunt un om sincer sau un om fals ? (1. Introducere) [Matei 28.8-20]”

Dumnezeu a împreunat (înjugat). 5 Plugul şi aratul [Matei 19.4-6]

III. Aratul

Drept răspuns, El le-a zis : „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis :
„De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup” ? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup.
Deci, ce a împreunat [lit. „a înjugat”] Dumnezeu, omul să nu despartă.” … ”. (Matei 19 : 4 – 6)

Vom înainta pe firul argumentaţiei amintindu-ne pentru început de unde am plecat. În Biblie pentru înţelegerea relaţiilor din familie este folosită metafora jugului, (mai precis a înjugării a două persoane la acelaşi jug).

Pentru început, trebuie să accentuăm faptul că această operaţie (înjugarea) o face Dumnezeu, iar cele două persoane de-abia aşteaptă acest lucru (momentul căsătoriei, data din care cei doi pleacă împreună pe acelaşi drum, alături unul de altul, dar ştiind că Cel care i-a unit este alături de ei, ajutându-i în îndeplinirea menirii lor de pe acest pământ). Continue reading „Dumnezeu a împreunat (înjugat). 5 Plugul şi aratul [Matei 19.4-6]”