Despre autoevaluarea relaţiei cu Dumnezeu [Proverbe 16.11]

În cântarul lui Dumnezeu sau Despre autoevaluarea relaţiei cu Dumnezeu ! Cum mă vede Dumnezeu şi cum mă văd eu ?

În Proverbe 16 : 11 găsim scris : „Cântarul şi cumpăna dreaptă vin de la Domnul ; toate greutăţile [ebr. ‘aḇ · nê- lit. „pietrele”, la sg. eben „piatra”] de cântărit sunt lucrarea Lui”.

Autoevaluarea relaţiei mele cu Dumnezeu se poate face folosind cântarul şi unităţile de măsură pentru greutate, descoperite în Cuvânt.
Continue reading „Despre autoevaluarea relaţiei cu Dumnezeu [Proverbe 16.11]”

Un nume nou ! [Iacov, Israel, Geneza 32.28, Geneza 35.9-10]

Un nume nou ! [Geneza 32.28, Geneza 35.9-10]

Omul care se întâlneşte cu Dumnezeu va avea parte de-o înnoire totală a vieţii, lucru care va fi observat şi de cei din jur. Va fi ceea ce în Biblie se numeşte un om nou.

În Geneza (capitolul 32), este descrisă „lupta” lui Iacov pentru binecuvântare. El însă nu mai era Iacov cel de odinioară, care se dădea drept altul, pentru a obţine binecuvântarea de la tatăl. Continue reading „Un nume nou ! [Iacov, Israel, Geneza 32.28, Geneza 35.9-10]”

Efectul distructiv al mâniei 3. Mânia de care mă dezbăr [Estera 2.1]

III. Mânia de care mă dezbăr

Cei uşuratici aprind focul în cetate, dar înţelepţii potolesc mânia”. (Proverbe 29 : 8) În Biblie, omul este comparat cu o cetate :

Omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată şi fără ziduri”. (Proverbe 25 : 28) Înţelegem de aici că omul care ştie să se controleze este ca o cetate bine zidită, înconjurată cu ziduri în care nu intră şi nu iese orice.

A se dezbăra înseamnă : „A renunța la o deprindere rea, a se lăsa, a se dezobișnui de un nărav ; a se dezvăța”. (DEX, 2009) Continue reading „Efectul distructiv al mâniei 3. Mânia de care mă dezbăr [Estera 2.1]”

Efectul distructiv al mâniei 2. Mânia ca obicei [Estera 1.10-12, 2.1]

II. Mânia ca obicei

Mânia poate fi :

  1. o emoţie negativă (o stare sufletească) care greşit gestionată se transformă în păcat, dar poate fi şi
  2. un duh (care trebuie să fie legat şi alungat) sau
  3. urmarea unui păcat pentru care omul nu şi-a cerut iertare. În Romani 2 : 8 scrie despre Dumnezeu că : „ … va da mânie şi urgie celor ce, din duh de gâlceavă, se împotrivesc adevărului şi ascultă de nelegiuire”.

Continue reading „Efectul distructiv al mâniei 2. Mânia ca obicei [Estera 1.10-12, 2.1]”

Efectul distructiv al mâniei 1. Mânia accidentală [Estera 1.10-12, 2.1]

Efectul distructiv al mâniei pentru viaţa de familie [Estera 1.10-12, 2.1]

Mânia poate avea un efect foarte distructiv pentru viaţa de familie de aceea contează foarte mult să nu o întreţin ci dimpotrivă să mă dezbăr de ea. Mânia poate să :

  1. apară accidental,
  2. fie întreţinută (şi să devină un obicei),
  3. fie lăsată (omul se poate dezbăra de ea).

Continue reading „Efectul distructiv al mâniei 1. Mânia accidentală [Estera 1.10-12, 2.1]”

Isus, Prietenul adevărat III. Isus ne întăreşte [I Samuel 23.16, Luca 19.10]

III. Întărirea

Atunci Ionatan, fiul lui Saul, s-a sculat şi s-a dus la David, în pădure. El i-a întărit [ebr. way · ḥaz · zêq „a fi curajos, ferm, hotărât”] încrederea în Dumnezeu”. ( I Samuel 23 : 16)

Ionatan a mers la David „la fix” deoarece era chiar într-o perioadă a vieţii în care înţelegem că David trebuie să fi fost foarte dezamăgit de oameni (a se vedea I Samuel 23 : 1 – 14). Exact aşa face şi Isus cu noi ! Continue reading „Isus, Prietenul adevărat III. Isus ne întăreşte [I Samuel 23.16, Luca 19.10]”

Isus, Prietenul adevărat II. Isus mijloceşte la Tatăl [I Timotei 2.5]

II. Mijlocirea

În I Timotei 2 : 5 scrie : „Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni : Omul Isus Hristos …”.
Iar în I Ioan 2 : 1, apostolul Ioan a scris : „Copilaşilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiţi. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihănit”.

Exact aşa a procedat Ionatan, a mijlocit la tatăl lui pentru a-l scăpa pe David. Continue reading „Isus, Prietenul adevărat II. Isus mijloceşte la Tatăl [I Timotei 2.5]”

Isus, Prietenul adevărat I. EL ne-a iubit întâi [I Samuel 18.1-4, I Ioan 4.19]

Biblia

Isus este Prietenul adevărat. I. EL ne-a iubit întâi [I Samuel 18.1-4, I Ioan 4.19–21]

În Proverbe 17 : 17 unde scrie că : „Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi în nenorocire ajunge ca un frate”, cel mai probabil este descris Isus !

În I Samuel 20 : 30 este notat că : „Atunci Saul s-a aprins de mânie împotriva lui Ionatan şi i-a zis : „Fiu rău şi neascultător, nu ştiu eu că ţi-ai luat ca prieten pe fiul lui Isai … ?” (Nici măcar nu a putut să-i spună pe nume lui David) !

Din punct de vedere spiritual, Ionatan era Cineva (fiind un prototip al Domnului Isus, „Darul Lui Dumnezeu”) iar David era un oarecare (un băiat de la sat, venit la oraş) !? Cineva (Domnul Isus) Îşi arată dragostea faţă de un oarecare (fiecare dintre noi). Continue reading „Isus, Prietenul adevărat I. EL ne-a iubit întâi [I Samuel 18.1-4, I Ioan 4.19]”

3. Maria sau Importanţa practicării disciplinelor spirituale [Luca 10.38-42]

Maria sau Importanţa practicării disciplinelor spirituale [Luca 10.38-42]

Maria nu avea aceste probleme. De ce ? Ea stătea în prezenţa Domnului Isus, a Cuvântului Lui Dumnezeu, iar Isus avea Duhul Lui Dumnezeu, Puterea Lui Dumnezeu care aducea liniştea interioară şi pacea sufletească.

Schimbarea în bine porneşte de la decizia de-a-mi face ordine în priorităţi. Pe locul întâi trece refacerea vieţii spirituale. Cum se face ? Petrec timp cu Domnul Isus, citesc Biblia, Îi fac rugăciuni, fac milostenie şi postesc. Continue reading „3. Maria sau Importanţa practicării disciplinelor spirituale [Luca 10.38-42]”

2. Marta. Care sunt caracteristicile omului frământat ? [Luca 10.38-42]

Caracteristicile omului frământat sau Aşa nu ! [Luca 10.38-42]

Pentru a frământa („te frămânţi”), este folosit gr. thorubeo. Cuvântul este folosit în Noul Testament numai de cinci ori, (aici şi în) :

  1. Matei 9 : 23 „Când a ajuns Isus în casa fruntaşului sinagogii şi când a văzut pe cei ce cântau din fluier şi gloata bocind [gr. thoryboumenon, făcând o agitație, „dezordine zgomotoasă”]… ”.
  2. Marcu 5 : 39 „A intrat înăuntru şi le-a zis : „Pentru ce faceţi atâta zarvă [gr. thoryveisthe, „te face să te deranjezi”] şi pentru ce plângeţi ? Copila n-a murit, ci doarme”.
  3. Fapte 17 : 5 „Dar iudeii care nu crezuseră, de pizmă, au luat cu ei nişte oameni fără căpătâi din mulţime, au făcut gloată şi au întărâtat [gr. ethoryboun, „au pus în rumoare”, NIW „au început o revoltă”, ESV „au pus oraşul într-o turbulenţă”] cetatea. S-au năpustit asupra casei lui Iason şi căutau pe Pavel şi pe Sila, ca să-i aducă afară la norod”.
  4. Fapte 20 : 10 „Dar Pavel s-a coborât, s-a repezit spre el, l-a luat în braţe şi a zis : „Nu vă tulburaţi [gr. thorybeisthe, „nu vă alarmaţi”, „nu vă faceţi griji”, „nu vă faceţi probleme”], căci sufletul lui este în el”.

Continue reading „2. Marta. Care sunt caracteristicile omului frământat ? [Luca 10.38-42]”