202. MÂNIA LUI DUMNEZEU 5. PILDA ROBULUI NEMILOSTIV. DE CE SĂ TE FACI DATOR ? [Matei 18.21-35, Romani 13.8]

202. MÂNIA LUI DUMNEZEU 5. PILDA ROBULUI NEMILOSTIV. DE CE SĂ TE FACI DATOR ?

I Podcast I Pasaje Biblice : Matei 18 : 21 – 35 și Romani 13 : 8 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 21 Iulie 2022 I Datornicul

Datornicul este o : „Persoană care are de plătit o datorie”.
Este dator cel : „1. Care are de plătit cuiva o datorie (bănească). ♦ Îndatorat față de cineva pentru un serviciu, un sprijin etc. 2. Obligat (moralicește sau prin lege, printr-o învoială) să facă ceva”. (Ambele definiții sunt preluate din DEX, 2009)

În Evanghelia după Matei 18 : 28 – 30 este notată situația dificilă prin care avea de trecut un om, întâmplare care este un studiu de caz foarte educativ pentru a mă învăța ce să nu fac în viață.

Este relatat necazul unui om care a intrat brusc în probleme la un timp după ce-a făcut un împrumut. Dar este bine să ne întrebăm :

Cum de-a ajuns la împrumut ? De la ce s-a pornit ?


Relatând Pilda robului nemilostiv, Domnul Isus a spus că :

Robul acela, când a ieşit afară, a întâlnit pe unul din tovarăşii lui de slujbă care-i era dator o sută de lei. A pus mâna pe el şi-l strângea de gât, zicând :

„Plăteşte-mi ce-mi eşti dator.” Tovarăşul lui s-a aruncat la pământ, îl ruga şi zicea : „Mai îngăduie-mă, şi-ţi voi plăti.” Dar el n-a vrut, ci s-a dus şi l-a aruncat în temniţă, până va plăti datoria”. (Matei 18 : 28 – 30)

Dar cum să plătească omul respectiv dacă nu putea lucra ? Și ce era în sufletul unui om care avea de restituit suma de bani … dar fiind închis la închisoare, nu putea să meargă la lucru pentru a câștiga banii necesari … ?

Iar dacă decizia consta și din vânzarea soțului, soției și copiilor (cum este cazul descris în Matei 18 : 25) ce mare era drama oamenilor respectivi !?

În Romani 13 : 8 scrie :

Să nu datoraţi nimănui nimic …”.

Cine ia în serios un astfel de cuvânt evită automat multe necazuri și multe pierderi care sunt „amenzile” pe care le plătim în viață din cauza deciziilor pe care le-am luat fără a ne consulta cu cine trebuie și mai ales, fără a-L întreba pe Dumnezeu !


(Și trebuie să menționăm faptul că amenzile Divine nu au rol distructiv ci constructiv. Ele au rolul de-a ne ajuta ca pe viitor să nu mai facem astfel de greșeli) !


Dar și mai grav este când omul ia o decizie extrem de importantă acceptând gândul celui rău, ceea ce putem numi Ispita aruncatului în gol (accentuăm că ispita se referea la „aruncatul” în gol nu doar la „săritul” în gol) !

Adică :

Îndrăznește să faci un împrumut foarte mare, ceva ce iese din tipar ce nu face oricine și fii convins că deoarece tu ești copilul Lui Dumnezeu, sigur ție Dumnezeu îți va veni în ajutor !

Dar așa ceva nu este o dovadă de credință ci de inconștiență și de ispitire a Lui Dumnezeu ! (Exact așa ceva face cel care ia împrumut o sumă foarte mare, doar pentru că i-a trecut prin minte un gând, dar nu-i trece prin minte și gândul de-a-L întreba pe Dumnezeu, care este sursa ideii lui, care i se pare foarte bună) !

În Luca 4 : 9 – 12 sunt notate cuvintele pe care Diavolul a îndrăznit să I Le adreseze Domnului Isus (cu cât mai mult nouă ?) :

Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos de aici ; căci este scris : „El va porunci îngerilor Lui să Te păzească” ; şi : „ei Te vor lua pe mâini, ca nu cumva să Te loveşti cu piciorul de vreo piatră.”

Isus i-a răspuns : „S-a spus : „Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău.

O astfel de aruncare în gol era o ispitire a Lui Dumnezeu !


Pilda robului nemilostiv ilustrează și faptul că un om care este dator altuia, poate intra în mari probleme la care nici nu s-a gândit în momentul în care a făcut împrumutul.

În context este adevărat că se referă strict la datoria de-a-l ierta pe aproapele meu (care mi-a greșit) la fel cum și eu am fost și sunt iertat de Dumnezeu, dar noi vom studia și problema îndatorării cuiva față de altcineva și consecințele negative care pot urma dacă (repetăm acest lucru) decizia de-a face un împrumut nu vine de la Dumnezeu !


Reamintim că în Proverbe 22 : 7 scrie că :

cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut”.

Și poate că noi gândim și vom spune exact ce este scris în Ioan 8 : 33 despre unii dintre ucenicii Domnului Isus, care au spus :

n-am fost niciodată robii nimănui” !

Și s-au supărat pe Cel ce le spunea adevărul și anume că, aveau nevoie de eliberarea pe care doar Domnul Isus le-o putea da.

Dar ceea ce nu știau cei mai mulți era faptul că Domnul Isus era venit din Cer, fiind din afara sistemului lor de gândire și de trăire, iar ceea ce le spunea EL într-un mod obiectiv era realitatea, doar că ei fiind născuți și crescuți în sistemul respectiv de gândire, valori, tradiții etc., nu realizau cât de greșite erau multe lucruri din viața lor.

Așa a ajuns să fie în zilele noastre obiceiul împrumutatului de bani. Ceva ce în trecut era de evitat (și se recomanda în mod categoric evitarea contactării unor împrumuturi mari) acum pentru mulți este ceva obișnuit.


Dar :

  • de ce ai lua bani cu împrumut ?
  • chiar ai nevoie de lucrul respectiv pe care ți-l dorești ?
  • chiar este o necesitate pentru tine ?
  • chiar nu poți fără el ?

Avertizarea aceasta trebuie luată foarte în serios, mai ales în această perioadă în care din punct de vedere financiar, norii negri sunt deja la orizont, de aceea dacă ești foarte aproape de-a lua această decizie, roagă-L frumos pe Dumnezeu să te călăuzească și să nu te lase să faci un pas greșit pe care l-ai regreta pentru multă vreme de azi înainte !


Tatăl nostru cel din Ceruri, Te rugăm și azi să nu ne duci în ispită, ci să ne izbăvești de cel rău, de gândurile lui, de planurile lui și de tot ce este al lui, căci a Ta este Împărăția, puterea și slava în veci ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :