195 I 2023. TREI ÎNVĂȚĂTURI DIN ÎNMULȚIREA UNTDELEMNULUI
I Podcast I Pasaje Biblice : II Împăraţi 4 : 1 – 7 I Ioan 14 : 15 – 18 I Efeseni 2 : 8 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 14 Iulie 2023 I
Astăzi să observăm o întâmplare din Vechiul Testament în care scrie despre cât de benefic a fost untdelemnul pentru o familie iar mâine, cu ajutorul Lui Dumnezeu vom observa mai clar faptul că untdelemnul este un simbol al Duhului Sfânt iar Duhul Sfânt este una dintre cele mai mari binecuvântări de care poate avea parte un om pe acest pământ !
În cartea II Împăraţi 4 : 1 – 7 este scrisă o întâmplare din viața proorocului Elisei :
„O femeie dintre nevestele fiilor prorocilor a strigat lui Elisei : „Robul tău, bărbatul meu, a murit, şi ştii că robul tău se temea de Domnul ; şi cel ce l-a împrumutat a venit să ia cei doi copii ai mei şi să-i facă robi.”
Elisei i-a zis : „Ce pot să fac pentru tine ? Spune-mi ce ai acasă ?”
Ea a răspuns : „Roaba ta n-are acasă decât un vas cu untdelemn.”
Şi el a zis : „Du-te de cere vase de afară de la toţi vecinii tăi, vase goale, şi nu cere puţine. Când te vei întoarce, închide uşa după tine şi după copiii tăi ; toarnă din untdelemn în toate aceste vase şi pune deoparte pe cele pline.”
Atunci ea a plecat de la el. A închis uşa după ea şi după copiii ei ; ei îi apropiau vasele, şi ea turna din untdelemn în ele. Când s-au umplut vasele, ea a zis fiului său : „Mai dă-mi un vas.” Dar el i-a răspuns : „Nu mai este niciun vas.” Şi n-a mai curs untdelemn.
Ea s-a dus de a spus omului lui Dumnezeu lucrul acesta. Şi el a zis : „Du-te de vinde untdelemnul şi plăteşte-ţi datoria ; iar cu ce va rămâne, vei trăi tu şi fiii tăi.” … ”.
Din acest pasaj Biblic putem observa mai multe adevăruri dar vom nota numai trei :
- Dumnezeu se ocupă de orfanii Lui,
- există o Casă în care intră vase goale și ies vase pline,
- pentru a avea untdelemn este nevoie de credință.
Întâmplarea relatează în ce situație era o familie după ce soțul și tatăl a murit. Atât văduva cât și orfanii aveau nu numai întristare ci și lipsă de speranță pentru viitorul lor.
1. Dumnezeu se ocupă de orfanii Lui nu îi lasă „în voia sorții” cum se mai spune
În Ioan 14 : 15 – 18 sunt notate cuvintele Domnului Isus :
„Dacă Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele. Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac ; şi anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte ; dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi va fi în voi. Nu vă voi lăsa orfani, Mă voi întoarce la voi”.
Prin înmulțirea untdelemnului atât femeia văduvă cât și copiii au putut constata purtarea de grijă a Lui Dumnezeu faţă de ei deoarece Tatăl din Cer ce a promis a împlinit deoarece EL : „ … este tatăl orfanilor, apărătorul văduvelor, El, Dumnezeu, care locuieşte în Locaşul Lui cel Sfânt” (Psalmul 68 : 5) Ş
2. Casa în care intră vase goale și ies vase pline
Casa în care intră vase goale și ies vase pline este o casă în care nu se găsesc nici măcar vase goale, ci ele trebuie să fie împrumutate. Practic s-a pornit de la aproape nimic și datorită Harului Lui Dumnezeu s-a ajuns la belșug. O astfel de casă a fost casa lui Ioan Marcu unde erau adunați în Ziua Cincizecimii cei care au stăruit pentru botezul în Duhul Sfânt.
Într-un fel a fost viața urmașilor Domnului Isus în urmă cu zece zile când dintre ei plecase Domnul Isus și cu totul altfel erau ei după primirea Duhului Sfânt !
3. Pentru a avea untdelemn este nevoie de credință
În Efeseni 2 : 8 scrie :
„Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi ; ci este darul lui Dumnezeu”.
Femeia văduvă a crezut cuvântul Lui Dumnezeu care i-a fost spus prin proorocul Elisei, deși era logic că din puțin nu avea cum să se facă mult doar prin faptul că ea avea să toarne untdelemnul cel puțin pe care-l avea !
La fel cum femeia prin credință a primit untdelemnul promis și pentru noi este valabil acest adevăr așa că noi știm că : „prin credinţă, noi … primim Duhul făgăduit”.
Doamne Isuse, botează-mă Te rog și pe mine în Duhul Sfânt ! Amin !
STUDII ASEMĂNĂTOARE :
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download