161. CĂUTAREA LUCRURILOR DE SUS 2. VOINŢA
I Podcast I Pasaj Biblic : Coloseni 3 : 1 – 11 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 10 Iunie 2022 I
Reamintim că pentru dobândirea „lucrurilor de sus” este nevoie de :
1.Voinţă, 2.Gândire, 3.Trăirea de zi cu zi (de paşii concreţi pe care trebuie să-i facem pentru a putea dobândi virtuţile spirituale).
I. Voinţa (Coloseni 3 : 1)
„Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi [gr. zēteite înseamnă : „a căuta, a dori, a cere”] după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu”.
Voinţa creştinului este canalizată înspre obţinerea lucrurilor de sus. Ne vom limita la a arăta ţinta spre care trebuie să tindem, exemple de lucruri care sunt de dorit. De ce le amintim ? Şi pentru a ne face o evaluare a vieţii noastre spirituale !
Apostolul Pavel a notat în Coloseni 3 : 12 – 17 cincisprezece „lucruri de sus” :
- inima plină de îndurare (v. 12). Literal : „inimi de compasiune” (în greacă este folosit pluralul nu singularul). Se referă la milă, la compasiunea care este un : „Sentiment de înțelegere și de compătimire față de suferințele și nenorocirile cuiva”. (NODEX, 2002)
- bunătatea (v. 12). Face parte din Roada Duhului şi se referă la „bunătatea Divină”) care este „bunătatea produsă de Duhul, care satisface nevoia și evită asprimea umană (cruzimea)”.
- smerenia (v. 12). „înseamnă a trăi în deplină dependență de Domnul, adică fără a se baza pe sine”.
- blândeţea (v. 12). Se poate traduce cu „forţa blândă”.
- îndelunga răbdare (v. 12). Gr. makrothymía (din makrós, „lung” și thymós, „pasiune, mânie” se referă la aşteptare un timp suficient înainte de a-și exprima mânia. Acest lucru evită folosirea prematură a forței (răzbunarea) care izvorăște din furie necorespunzătoare (fiind o reacție personală)”.
- îngăduinţa reciprocă (v. 13). Se referă şi la abţinere, la a rezista, a suporta.
- iertarea (v. 13). Iertare înseamnă : „a arăta în mod liber harul şi favoarea”.
- dragostea (v. 14). Gr. agapé în antichitate se referea la „a prefera (le ceea ce preferă Dumnezeu)”. Se poate traduce şi cu bunăvoinţă.
- pacea lui Hristos (v. 15). Este „starea liniştită a unui suflet asigurat de mântuirea prin Hristos, şi care astfel nu se teme de nimic din partea Lui Dumnezeu şi se mulţumeşte cu soarta lui pământească” …
- recunoştinţa (v. 15). Literal se poate traduce prin : „har mulţumit”. Aşa este credinciosul care Îi este recunoscător Lui Dumnezeu pentru Harul Lui !
- Cuvântul lui Hristos (v. 16). Domnul Isus „exprimă gândurile Tatălui prin Duhul”.
- să învăţ de la altcineva şi la rândul meu să-l învăţ pe altul (v. 16). Se referă la psalmi, la cântări de laudă şi la cântări duhovniceşti.
- mulţumirea în inimă (v. 16). Se referă la har, la bunătate, la cel care este „înclinat spre a împărți beneficiul”.
- să acţionez în Numele Domnului Isus (v. 17).
- să ÎI mulţumesc lui Dumnezeu Tatăl prin Domnul Isus (v. 17) …
Acest pasaj ar putea fi sintetizat prin ceea ce este scris în rugăciunea Tatăl Nostru din Luca 11 : 2, unde noi ne dorim şi-L rugăm pe Dumnezeu :
„ … facă-se voia Ta, precum în cer, aşa şi pe pământ”.
În încheiere să ÎL rog pe Dumnezeu exact cum scrie în Coloseni 3 : 17
„Ajută-mă Doamne Dumnezeule ca orice fac cu cuvântul sau cu fapta, să fac totul în Numele Domnului Isus şi să-ŢI mulţumesc ŢIE TATĂ prin Domnul Isus ! Amin !”
Podcast: Play in new window | Download