153 I 2023. CONVINGEREA DUHULUI SFÂNT
I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 16 : 8 I Matei 18 : 15 I Luca 3 : 19 – 20 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 2 Iunie 2023 I
Duhul Sfânt este o Persoană la fel cum este și Domnul Isus și Dumnezeu. EL este una cu Dumnezeu Tatăl și cu Fiul. În I Corinteni 3 : 16 scrie : „Nu ştiţi că voi sunteţi templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi ?”
Dar în I Corinteni 6 : 19 nu scrie „sunteţi templul lui Dumnezeu” ci : „Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu ?” Concluzia este clară : Duhul Sfânt este Dumnezeu !
Dar despre Duhul Sfânt, Domnul Isus a spus aceste cuvinte :
„Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata”. (Ioan 16 : 8)
În greacă „a dovedi” (gr. elegchó) înseamnă : „a convinge cu dovezi solide, convingătoare, în special a dezvălui, a demasca (a dovedi ce este greșit, a lega / a uni”.
Să observăm cu ajutorul Lui Dumnezeu la ce se referă expresia : „ … El, va dovedi …” urmând ca mai apoi să studiem ce înțeles au cuvintele păcat, neprihănire și judecată unde este nevoie de acțiunea Duhului Sfânt.
Convingerea („dovedirea” în traducerea Cornilescu)
Acest cuvânt (gr. elegchó) este folosit de șaptesprezece ori în Noul Testament. Pentru a înțelege mai bine la ce se referă convingerea făcută de Duhul Sfânt, astăzi cu ajutorul Lui Dumnezeu vom nota primele trei versete din Noul Testament în care este folosit acest cuvânt (gr. elegchó).
1. Primul verset în care este notat „a convinge, a dovedi” este Matei 18 : 15, unde este scris cuvântul rostit de Domnul Isus :
„Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău”.
A mustra înseamnă : „a arăta greșeala” cu scopul de-a reface relația dintre două persoane.
2. Al doilea pasaj în care este folosit cuvântul „a convinge, a dovedi” este Luca 3 : 19 – 20 unde scrie despre Ioan Botezătorul :
„Dar cârmuitorul Irod, care era mustrat de Ioan pentru Irodiada, nevasta fratelui său Filip, şi pentru toate relele pe care le făcuse, a mai adăugat la toate celelalte rele şi pe acela că a închis pe Ioan în temniţă”.
Mustrarea are ca sinonim demascarea. Una dintre cele mai frumoase definiții ale cuvântului „a demasca” este în Dicționarul Scriban (1939) unde demasc este înțeles ca :
„Scot cuĭva masca de pe față. Fig. Daŭ pe față, descoper, înlătur falsa aparență”.
Ioan Botezătorul i-a arătat lui Irod faptele în adevărata lor lumină, i-a arătat cât este de grav ce făcea. Dar din versetele amintite mai sus reiese clar faptul că demascarea nu este întotdeauna urmată de pocăința omului care a făcut un păcat ci dimpotrivă, cel greșit poate persista în rău și se dovedește că el știa foarte bine ce face.
3. Al treilea verset în care este scris cuvântul „a convinge, a dovedi” este Ioan 3 : 20 unde sunt notate cuvintele Domnului Isus : „Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele”.
În concluzie, să notăm la ce se referă a dovedi, a convinge (gr. elegchó). Duhul Sfânt este Cel care îmi arată când am greșit și îmi vorbește la fel cum un om îi spune altui om ce are de spus, numai că Duhul Sfânt îmi vorbește în conștiința mea.
„A dovedi sau a convinge” se referă la acea mustrare de conștiință care îmi spune : „Ai păcătuit, du-te și repară ce ai stricat prin gândul tău, vorba ta, sau fapta pe care ai făcut-o !”
Iar eu pot să ascult de ceea ce noi numim glasul conștiinței, sau pot să nu ÎL ascult pe Duhul Sfânt deoarece EL este Cel care îmi vorbește în duhul meu prin conștiința mea.
Doamne Isuse, dă-mi Te rog harul de-a avea o conștiință sensibilă și de-a fii atent la vocea Duhului Sfânt ! Amin !
Podcastul poate fi ascultat aici :
Podcast: Play in new window | Download